Taşıyıcı Hepatit B Belirtileri ve Tedavisi
06 Temmuz 2024

Taşıyıcı Hepatit B Belirtileri ve Tedavisi

Taşıyıcı Hepatit B

Hepatit B virüsünün neden olduğu karaciğer iltihaplanmasına Hepatit B enfeksiyonu denir. Ülkemizde her üç kişiden biri, hayatının bir döneminde bu rahatsızlığa yakalanmaktadır. Hepatit B geçirenlerin %90'dan fazlası bu virüsten tamamen kurtulur ve eski sağlığına kavuşur. Ancak %7 oranında, virüs vücutta kalmaya devam eder. Bu durumda, hastalığı geçirdikten sonra virüsü taşımaya devam eden kişiler taşıyıcı Hepatit B olarak adlandırılır. Halk arasında bu duruma "gizli sarılık" denir. Hepatit B taşıyıcılarının genellikle önemli bir şikâyeti bulunmaz. Taşıyıcılık, genel sağlık kontrolünde veya kan bağışı sırasında yapılan tahlillerde fark edilir. Bu durum genellikle kişinin hayatı boyunca sürer ve taşıyıcılar normal yaşamlarına devam ederler.

Taşıyıcı Hepatit B'nin Riskleri ve Önlemler

Taşıyıcı Hepatit B olanlar, yaşamları boyunca herhangi bir problem yaşamayabilirler. Ancak hayati riskler de söz konusu olabilir. Taşıyıcı Hepatit B hastalığı olanlar, gerekli önlemler alınmadığında yakın çevrelerine virüsü bulaştırabilirler. Ayrıca nadir de olsa hastalık tekrarlayarak karaciğer sirozu veya karaciğer kanserine yol açabilir. Bu nedenle, taşıyıcıların belirli aralıklarla uzman hekim tarafından kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları gerekir. Ayrıca karaciğeri zorlayacak katı yağ, yağlı gıdalar ve alkollü içeceklerden uzak durmalılar. Kullandıkları ilaçlara dikkat etmeli ve doktorlarına danışmadan bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanmamalıdırlar.

Taşıyıcı Hepatit B Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler

  • Hepatit B virüsü, taşıyıcının idrarında, menisinde, vajina salgısında ve az da olsa tükürüğünde bulunabilir. Taşıyıcı ile aynı ortamı paylaşan kişilerin Hepatit B kan tahlillerini yaptırmaları ve antikoru olmayan kişilerin aşılanması gerekmektedir. Özellikle eşler risk altında olduğu için çok dikkat etmeleri gerekir.
  • Taşıyıcı Hepatit B rahatsızlığı olan kişilerin, başka kişilere bu hastalığı bulaştırmamaları için doktor veya diş hekimine gittiklerinde bu durumu bildirmeleri gerekmektedir. Doktor veya diş hekiminin önlem alabilmesi için bu çok önemlidir.
  • Kadınların kuaföre gidip manikür ve pedikür yaptırmamaları gerekir. Aynı zamanda erkeklerin berberde sakal tıraşı olmamaları önerilir.
  • Cilt yaralanmalarında hemen yara üzeri kapatılmalı ve kan bulaşan kıyafetler mutlaka çamaşır suyu ile temizlenmelidir.
  • Tükürük ile mikrobun bulaşması mümkün olduğu için özellikle çatal, kaşık, bardak gibi eşyaların çok iyi yıkanmadan başkaları tarafından kullanılmaması gerekir.
  • Taşıyıcı Hepatit B hastasının kullandığı cam ve metal eşyalar tamamen temizlenmek istendiğinde çamaşır suyu ilave edilerek 15 dakika bekletildikten sonra temizlenebilir.
Yukarıda belirtilen önlemler alınarak ve aynı ortamı paylaşan kişilerin aşılarının yaptırılması ile kucaklaşmak, yanaktan öpmek ve aynı masadan yemek yemek ile Hepatit B bulaşmayacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hepatit B Karaciğer Belirtileri ve Tedavisi

Hepatit B Karaciğer Belirtileri ve Tedavisi

Akut Hepatit B Belirtileri ve Tedavisi

Akut Hepatit B Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Hepatit B Aşısı Uygulaması

Gebelikte Hepatit B Aşısı Uygulaması

Kronik Hepatit B Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Hepatit B Belirtileri ve Tedavisi

Hepatit C Siroz Belirtileri ve Tedavisi

Hepatit C Siroz Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Anti Hepatit B Testleri

Anti Hepatit B Testleri

Güncel

Hepatit B Neden Olur?

Hepatit B Neden Olur?