{ "title": "Yetişkinlerde Hepatit B Aşısı Yan Etkileri", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Yetiskinlerde-Hepatit-B-Asisi-Yan-Etkileri-55819.jpg", "date": "19.01.2024 19:18:35", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Yetişkinlerde Hepatit B Aşısı Yan Etkileri, aslında hepatit B aşısının herhangi bir yan etkisi bulunmayan ve güvenilir olan bir aşıdır. Ancak bazen nadiren de olsa hepatit B aşısının içeriğinde mevcut olan \"thimerosal kompanentine\" bağlı olarak aşının yerinde şişlik, kızarıklık olabilmektedir. Bunun dışında nadiren kişide miyalji ve halsizlik durumuna neden olabilmektedir. Fransa'da ilk defa hepatit B aşısının yan etkilerinin incelenmesi için kurulan (REVAHB) birliğinin başkanı olan Dr. P Jakubowitz bu aşının etkili olan yan tesirlerine rastladıklarını söylemektedir. Fransa'da yaklaşık 20 milyon kişi hepatit aşısı olmuştur ve bu kişiler yan etkisi sebebi ile hastalandığı söylenmektedir. Hepatit B aşısı yaklaşık 60 civarında farklı yan etki göstermektedir. Bu yan etkilerden en önemli olanı ise beyin bölgesinde felç oluşturabilecek derecede sertliklerin olmasıdır. Bunun dışında görülen bazı yan etkileri kısaca şunlardır;

Yetişkinlerde Hepatit B Aşısı Yan Etkileri Cilt Hastalıkları

Hepatit B aşısı yapıldıktan sonra aşı vurulan bölgede minik katı kabartıların olması, kişinin elinde ve sırt bölgesinde halka şeklinde biçimlerin oluşması sayılabilir. Bunun dışında aşı vurulan deride sertleşme ve yüzeyinde küçük kırmızı döküntüler de meydana gelebilmektedir.

Yetişkinlerde Hepatit B Aşısı Yan Etkileri Kan Hastalıkları

Hepatit aşının başka bir yan etkisi de insan vücudundaki kan yapımını sağlayan kemik iliğinin kan üretiminde duruşun olmasıdır.

Yetişkinlerde Hepatit B Aşısı Yan Etkileri Sinir Hastalıkları

Aşı sonrasında vücuttaki sinirlerin miyelin kılıflarında kayıpların olması, multipl skleroz ve Quillian barre şeklinde ilerleyen felç durumlarının olmasıdır. Bu yan etkilerin dışında yetişkin kişilerde göz bozukluklarına, hepatit hastalığının ilerlemesi gibi yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkilerin sıklıkla ortaya çıkışı B %40, H %17, C %9, D %8 oranındadır.
" } ] }