{ "title": "Viral Hepatit", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Viral-Hepatit-78559.jpg", "date": "19.01.2024 12:57:29", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Viral Hepatit; bu hastalık halk arasında sarılık hastalığı olarak da bilinen bir hastalık türüdür. Viral hepatit hastalığı karaciğer işlevlerini bozarak hasta kişinin sağlığını bozan bir rahatsızlıktır. Viral hastalık doğru bir şekilde tedavi edildiğinde hasta kişi kısa zamanda iyileşir. Fakat viral hepatit hastalığı ilerlemiş ise tedavi edilse dahi kronik olarak kalıcı hasarlara yol açar.

Viral Hepatit Hastalığına Sebep Olan Faktörler

Virüs yolu ile vücuda giren viral hepatit hastalığı aynı zamanda bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalığın en büyük sebebi hijyen olmayan gıda ve sulardır. Eğer içme sularına kanalizasyon karışmış ise viral hepatit hastalığı kaçınılmaz olur. Viral hepatit hastalığı ağız yoluyla dahi bulaşan bir hastalıktır. Hastalığı olan bir kişiden kan almak ve steril olmayan yerlerde alınan kanlarda viral hepatit hastalığını tetikleyen durumlardır. Bu hastalık oldukça basit bir hastalıktır heran karşınıza çıkabilir. Özellikle de gelişim çağında olan çocukların bu hastalık karşısında direnç göstermeleri için oldukça iyi bakılmaları gerekir. Özellikle de diş fırçaları, oyuncaklar ve evlerde kullandığımız havlular viral hepatit hastalığını tetikleyen unsurlardır.

Viral Hepatit Hastalığına Yakalanan Kişilerde Görülen Belirtileri Nelerdir?
Viral Hepatit Etkileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Viral hepatit hastalığı, bulaşmış bir kişinin​ bağışıklık sistemi vücuda giren virüse karşı direnç göstermektedir. Viral hepatit hastalığı bulaşmış kişinin bağışıklık sistemi çok güçlü ise hastalık çok fazla ilerlemeden tedavisiz kendiliğinden iyileşir. Ancak kişinin bağışıklık sistemini zayıfsa vücut bu virüsle başa çıkamaz ve vücuda giren virüs yayılmadan vücutta kalır. Bu durumda hasta kişinin taşıyıcı olduğu anlamına gelir. Hasta kişinin bağışıklık sistemi ile vücuda giren virüs aynı seviyede olur. Bağışıklık sistemi böyle olan bir kişiden bu hastalığı kapmak oldukça kolaydır. Tüm bunların haricinde vücut virüse karşı hiçbir direnç göstermez ise karaciğerde hastalık oluşur. Bu sebepten dolayı vücuda virüs giren kişi aktif hasta kişi durumuna gelir. Eğer kişi aktif taşıyıcı hale gelirse hiç ihmal etmeden mutlaka doktora gitmeniz ve tedaviye başlanması gerekir. Aksatılır ve tedaviye başlanmaz ise bu durumun sonu ne yazık ki karaciğer yetmezliği ile sonuçlanır. Viral hepatit hastalığının tedavisinde ilk önce birtakım testler yapılarak bu hastalığın derecesinin belirlenmesi gerekmektedir. Gerekli testler yapıldıktan sonra ortaya çıkan virüse göre en uygun tedavi yöntemi uygulanır.

Vücuda giren virüs eğer çok yayılmış ise hasta kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmek için tedaviler uygulanarak vücuda giren virüsün olumsuz etkisi azaltılmaktadır. Uygulanan bu yöntemlerin dışında hastane tedavisi de uygulanmaktadır. Özellikle de beslenme ile sorunu olan kişilere kontrollü ilaç tedavisi uygulanır. Bu hastalıkta özellikle de bol bol dinlenmek oldukça önemlidir. Çünkü hastalığın etrafa yayılma riskini azaltmak için yatak istirihati oldukça önemlidir. Viral hepatit, bu hastalığın tedavisi esnasında beslenme alışkanlığınızıda düzene koymanız ve dikkat etmeniz gerekir. Yağsız yiyecekler ve karbonhidrat bakımından zengin olan besinler tüketmeye özen gösterin. Küçük porsiyon ve sık, sık yemeye dikkat etmeniz gerekir. Tedavi sürecini hızlandırmak için kişiye ağrı kesici ilaçlar ile vitamin takviyesi yaparak hasta kişinin iyileşme süresi hızlandırılır.
" } ] }