{ "title": "Taşıyıcı Hepatit B", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Tasiyici-Hepatit-B-72229.jpg", "date": "19.01.2024 20:58:06", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Taşıyıcı hepatit B; Hepatit B virüsünün meydana getirdiği karaciğer iltihaplanmasına Hepatit B enfeksiyonu adı verilmektedir. Ülkemizde ortalama olarak her üç kişiden biri mutlaka hayatının bir döneminde bu rahatsızlığa yakalanmaktadır. Hepatit B rahatsızlığı geçirenlerin yüzde 90'dan fazlası bu virüs sonrası eski sağlığına kavuşmaktadır. Fakat yüzde 7 gibi bir oranda ise virüs vücutta kalmaya devam etmektedir. Bu durumda hastalığı olan ve rahatsızlığı geçirdikten sonra virüsü taşımaya devam edenlere taşıyıcı Hepatit B denilmektedir. Bu duruma halk arasında gizli sarılık adı verilmiştir. Hepatit B taşıyıcıların genellikle önemli bir şikâyeti bulunmamaktadır. Hepatit B taşıyıcıları genel sağlık kontrolünde ve kan bağışı sırasında yapılan tahlillerde taşıyıcı olduğunun farkına varmaktadır. Bu durum kişinin hayatı boyunca genellikle sürmektedir ve genel yaşamlarına normal insanlar gibi devam etmektedirler.

Taşıyıcı Hepatit B olup yaşamının sonuna kadar problem yaşamayanlar olduğu gibi hayati risk durumları da söz konusu olabilmektedir. Taşıyıcı Hepatit B hastalığı olanlar gerekli önlemlerin alınmadığı durumlarda yakın çevrelerine rahatlıkla bulaştırabilirler. Ayrıca nadirde olsa hastalık tekrar ederek karaciğer sirozu veya karaciğer kanseri olabilir kişi. Taşıyıcı Hepatit B hastaları belirli sürelerde bir Uzman hekim tarafından kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları gerekir. Ayrıca karaciğeri zorlayacak katı yağ, yağlı gıdalar ve alkollü içeceklerden uzak durmalıdır. Kullandıkları ilaçlara mutlaka dikkat etmeleri gerekir. Doktorlarına danışmada bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanmamaları gerekir.

Taşıyıcı Hepatit B hastalığı olan kişilerin dikkat etmesi gerekenler
Yukarıda belirtilen önlemler alınarak ve aynı ortamı paylaştığı kişilerin aşılarının yaptırması ile kucaklaşmak, yanaktan öpmek ve aynı masadan yemek yemek ile Hepatit B bulaşmayacaktır.
" } ] }