{ "title": "Sarılık Hepatit B", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Sarilik-Hepatit-B-47975.jpg", "date": "21.01.2024 15:31:41", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Sarılık Hepatit B virüsü halk arasında sarılık olarak bilinir. Hepatit demek bir nevi karaciğer iltihaplanması demektir. Sarılık hepatit b virüslerinin toksik madde, radyasyon ve ilaç alımı ile bir şekilde kişinin bağışıklık sistemini zayıflatmasıdır. Ancak birçok hastalık hepatit b virüslerinin belirtilerine neden olabilir.

Sarılık Hepatit B Belirtileri Nelerdir?

Hepatit b sarılığın belirtileri bunlardan bazılarıdır. Halsizlik, mide bulantısı göz akında sararma, iştahsızlık, idrarın koyu ve turuncu bir renk alması ve arada bir ateş yükselmesidir. Kişiden kişiye değişiklik gösteren bu rahatsızlık bulgular bazı hastalarda eklem ağrıları ve gribal enfeksiyon tarzında daha hafif geçmektedir. Sarılık hepatit b karaciğer tarafından atılan vilirubin maddesinin dışarı atılamaması ve vücutta birikmesi sonucunda deride ve gözlerin içindeki beyaz bölümünde sarı bir renk oluşmasıdır.

Sarılık Hepatit b virüsleri birkaç çeşitten oluşmaktadır. Bunlar genellikle A, B, C, D virüsleridir. Hepatit virüsleri genellikle dışkı yoluyla insanlara bulaşmaktadır. Bu virüsleri taşıyan kişinin dışkısında hepatit virüsünün vücuda girdikten ve kantılandıktan sonraki bu sürecin bir hafta öncesinde ve iki hafta sonrasında başkalarına bulaşma riski çok yüksektir. Bu virüsler kirli zeminlere temas etmiş ellerle ağza bulaşması ile tüm vücuda yayılmasına neden olmaktadır. Ancak hepatit B ve C virüsleri kan yoluyla aynı enjektör iğnelerini kullanan madde bağımlıları ile ortak diş fırçası kullanımı ile cinsel ilişki ile ortak jilet kullanımı ve ortak havlu kullanımı toplu sünnetler ile bulaşmaktadır. Hepatit virüsüleri kişide tamamen kalıcı olabilmektedir. Hepatit C virüsü diğerlerine göre en ağır ve tehlikeli seyreden bir virüs çeşididir. Çünkü hepatit c virüsü taşıyanlar genelde hemodiyaliz hastalarıdır. Bunlar çok sık kan nakli yaptıkları için yüksek risk grubundadırlar.

Sarılık Hepatit B Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hepatit B hala günümüzde önemli bir sorun teşkil etmektedir ve bu hastalığın kesin tam olarak tedavisi bulunamamıştır ancak sarılık hepatit b virüsine karşı aşı geliştirilmiştir. Sarılık Hepatit B virüsü taşıyan hasta ve daha sonra bütün aileside aşılanmak zorundadır. Sarılık hepatit B kapsayan karaciğer enzimlerini düşürmek için komplikasyon riskini en aza düşürmek için ALT gibi fonksiyon testi yapılmaktadır. Bu hastalarda Antijen testi de yapılmaktadır. Bir diğer tedavi yöntemi ise biraz sıkıntılı olmakla beraber karaciğerden biyopsi alınır hastalığın hangi derecede olduğu incelenir. Bu tür hastaların tedavi sureleri uzun sürer. Bu hastalar İlaçlarını ve kontrollerini düzenli bir şekilde yaptırmak zorundadırlar. Tedavilerini aksatan hastalar bu hastalığın tekrar nüks etmesi halinde çok daha sert olarak geri dönecektir.
" } ] }