{ "title": "Kronik Hepatit", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Kronik-Hepatit-11783.jpg", "date": "19.01.2024 22:38:03", "author": "Rabia Yaluk", "article": [ { "article": "Kronik hepatit, karaciğerin 7 aydan daha fazla iltihaplı kalma durumuna denir. Aynı zamanda bu hastalık yıllarca sürebilmektedir yani kronik bir hal almış durumundadır. Kronik hepatit oluşması durumunda çok belli başlı belirtiler göstermemektedir. Bunun yanı sıra karaciğerde hasar oluşturmamaktadır. Fakat iltihabın uzun süre olması sonucunda siroz hastalığının meydana gelmesini sağlar. Hiçbir belirtisi olmamasına rağmen kişide yorgunluk, halsizlik, mide bulantısı yemek yememe hissi, kusma ve normalden daha fazla ateş oluşmasını sağlar. Buda kişide fazlasıyla olumsuz bir yaşantı geçirmesini sağlar. Kronik hepatit aktif ve devam eden kronik hepatit olarak ikiye ayrılır.

Kronik hepatit teşhis ve tedavisi nasıl olur?

Hepatitin normal şartlarda dinlenme yolu ile geçmemesi durumunda kronik hepatit olma şüphesi ile doktor hastaya kan testi ve biyopsi yapılmasını ister. Aktif olan hepatit ilerler ise ölüm ile sonuçlanabilir. Fakat bunun yanı sıra ile devam eden kronik sarılık ise kendiliğinden iyileşme özelliğine sahip bir hastalık olarak bilinir. Fakat bilindiği gibi bu iyileşme süreci uzun bir süreçle sonuçlanabilir, ama yine de aktif olan kronik hepatite göre daha idare edilen bir durumdur.

Aktif olan kronik hepatit için henüz daha bir tedavi bulunmamaktadır. Fakat bazı hastalarda kortikosteroid tedavisi uygulanmaktadır. Hastanın bu ilaç tedavisi ile %80 iyi olma durumu vardır. Aynı zamanda tedavinin ardından geçen birkaç hafta hasta kendini daha iyi hissedebilir. Ayrıca tedaviden 2 ay sonra hastalık belirtileri tamamen geçmektedir. Bu hastalık 6-24 ay gibi bir süre zarfında tamamen geçmektedir. Tabi bütün bunlara rağmen hastalık bazı hastalarda kesinlikle geçmemektedir bu durumda hemen cerrahi müdahale gerekir ve hasta için karaciğer nakline ihtiyaç duyulur.
" } ] }