{ "title": "Karaciğer Hepatit", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Karaciger-Hepatit-94122.jpg", "date": "20.01.2024 16:40:34", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Karaciğer hepatit, karaciğer vücudumuzun en vefakâr organlarındandır. Çünkü, tam bir bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi çalışır. Kana karışacak tüm besinler oradan süzülüp, temizlendikten sonra damarlara yollanır. Karaciğer hepatit teşhisi konulduğu zaman, hiç vakit kaybetmeden tedavi yollarına baş vurmak gerekir. Çünkü, karaciğer vücutta kendini yenileyebilen tek organdır, çok çalışır ve vücuda giren zararlı maddeleri ayrıştırmak için çabalar. Karaciğerimiz sinyal vermeden görevine devam ederken, karşılaştığı tüm zorluklardan haberimiz dahi olamaz ve bu sistem bu şekilde devam eder gider. Taki düşmanlarına yenik düşene kadar.

Karaciğer hepatit neden olur?

Karaciğerde meydana gelen iltihap, halk arasında yaygın olarak hepatit olarak tanımlanır. Bu iltihabın oluşmasına virüsler, alkol, bazı ilaçlar, kimyasal ürünler veya çevremizde bulunan zehirli maddeler neden olabilir. Hepatit A, B ve C virüsleri bir şekilde karaciğere yerleşerek enfeksiyona sebep olurlar. Şimdi A, B ve C virüslerinin bulaşma ve korunma yollarını inceleyelim;

Hepatit A virüsü: bu hastalığı taşıyan kişilerden, dışkı yoluyla etrafa yayılmasından dolayı kirli su ve ellerden ağız yolu ile bulaşmaktadır. Bu virüsün bulaşmamasını sağlamak için özellikle umumi tuvalet kullanılmamalı ve dışarıdan eve geldikten sonra eller sabunla iyice yıkanmalıdır. Karaciğer hepatit A virüsü, dikkat edilir ve gerekli önlemler alınırsa, uzun sürmeden iyileşme sağlanır. Hepatit A virüsünün aşısı vardır ve mutlaka yaptırılmalıdır.

Hepatit B ve C virüsü: bu virüslerin karaciğere yerleşmesi, hepatit A virüsüne göre daha tehlikelidir. Kalıcı ve uzun süren, hatta ömür boyu devam eden enfeksiyon olabilir. Hepatit B ve hepatit C kronik enfeksiyon virüsü, ağır ağır ilerleyerek karaciğer sirozu olarak bildiğimiz, son derece tehlikeli ve karaciğere hasar verecek duruma gelebilir. Çevremizde, gayet sağlıklı görünen birçok insan, bu virüsleri taşıyor olabilir. Bu virüsler insanlara, kan ve kan ürünleri, hijyen olmayan tıbbi malzemelerden bulaşır. Başka önemli bir konu, hasta kişiyle aynı evde yaşanıyorsa tırnak makası, tıraş bıçağı, manikür, pedikür aletleri ve cilt bakım ürünlerini kesinlikle ortak kullanmamaları gerekir. Karaciğer hepatit B ve hepatit C virüsü taşıyan kişiler, testle teşhis edildikten sonra aşılarını yaptırmaları önemlidir. Hepatit B'nin aşısı mevcuttur, fakat hepatit C'nin aşısı yoktur. Onun için hepatit C hastaları doktor tavsiyelerine uyarak, tedaviyi sürdürmek gerekir.
" } ] }