{ "title": "Hepatit", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-19315.jpg", "date": "21.01.2024 05:16:24", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Hepatit; Son yıllarda sıkça görülen bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit halk arasında daha çok sarılık hastalığı olarak adlandırılır. Hepatit yani karaciğer iltihaplanması kimi zaman çok erken teşhis edilebilse de bazı durumlarda hiç belirti vermeksizin yıllarca belirti vermeden ilerleyebilen bir hastalıktır. Hepatit hastalığı gerekli önlemler alınmadığında ölümcül bir hastalığa dönüşebilmektedir.

Hepatit türleri nelerdir?

Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C, Hepatit D ve Hepatit E gibi çeşitleri bulunmaktadır. Bazı hepatit çeşitleri tedavi edilebilirken bazı hepatit çeşitleri de kronikleşerek yani vücuda yerleşen bu virüsler ilerleyerek zamanla karaciğerde siroz oluşmasına neden olmaktadır.

Hepatit A; Hepatit A hastalığı iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden, içme suyundan ve oral yollarla bulaşan bir çeşittir. Hepatit A yetişkinlerde daha ağır şikâyetler göstermekte ve tedavi süresi de daha uzun sürmekte çocuklardaki hepatit A ise daha hafif şikâyetlerle kendini belli eden bir hastalıktır.

Hepatit B; hepatit B virüsünün neden olduğu viral bir hastalıktır. Kan, tükürük, temas ve cinsel yollar ile bulaşır. Hepatit B bulaşıcı ve ciddi sorunlara yol açabilen bir virüstür. Hepatit B virüsü taşıyan bir kişide genellikle iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, idrar renginde koyulaşma, karaciğer bölgesinde hassasiyet ve karın ağrısı görülmektedir. Erken teşhis edildiğinde ilaç tedavisi ile normal hayata devam edilebilmektedir. Ayrıca hepatit B virüsü vücuda girmemiş ise aşı yolu ile korunabilen bir hastalıktır.

Hepatit C; Hepatit C virüs enfeksiyonu sonucunda oluşan bir karaciğer hastalığıdır. Bu hastalık birkaç sürebildiği gibi hayat boyu devam edebilen ciddi bir hastalıkta olabilmektedir. Hepatit C'de tıpkı hepatit B gibi kan yolu ile bulaşan düzenli bir tedavi uygulanmadığında siroza ve karaciğer kanserine neden olabilecek ciddi bir hastalıktır. Bulaşma şeklide hepatit B gibi kan yolu ile bulaşmaktadır.

Hepatit D; hepatit D de bir hepatit çeşididir. Hepatit d virüsünün diğer hepatit virüs şekillerinden farkı ise kişinin hepatit D olması için önce hepatit B virüsünü kapmış olması gerekir. Yani kişinin hepatit D olması için hepatit B taşıyıcısı gerekir ve hepatit B enfeksiyonunun kronikleşme aşamasında hepatit D virüsü bulaşır. Hepatit D belirtileri de hepatit B gibidir. Yani eklem ağrıları, karın ağrısı, iştahsızlık, yorgunluk, koyu renkli idrar ve kusma görülebilmektedir.

Hepatit belirtilerinden biri veya birkaçı bulunuyor ise veya ailesinde bu hastalığı taşıyan kişiler var ise mutlaka Uzman bir doktora muayene olunmalı ve gerekli olan tahliller yapılmalıdır. Çünkü hepatit hastalığında erken teşhis ve tedavi oldukça önemli rol oynamaktadır.
" } ] }