{ "title": "Hepatit Karaciğer", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-Karaciger-19452.jpg", "date": "20.01.2024 06:15:23", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Hepatit Karaciğer, Karaciğer karnımızın sağ boşluğunda bulunan, salgı ve depolama gibi önemli görevleri olan açık kahverengi görünümde önemli bir iç organımızdır. Karaciğerin yoğun bir görev listesi vardır. Yoğunluk nedeniyle kimi insanlarda hepatit karaciğer hastalığı görülür. Karaciğer ortalama 1,5 kg ağırlığında, kabaca üçgen görünümlü, yüzeyi ince zarlı ve yumuşaktır.

Karaciğerin başlıca görevleri arasında vücut ısısını korumak, zehirli maddelerin vücuttan atılmasını sağlamak, protein ve glikozu depolar, alyuvar yıkımını sağlar, enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemi oluşturur, günlük 1 litre salgı salgılayarak trombosit üretimininde görev alır.

Hepatit Karaciğer çeşitleri?

Hepatit karaciğer hastalığı 3 katagoride değerlendirilir.

Hepatit A; Virüs, karaciğerde hastalığın oluşumunu başlatır ve bulaşıcıdır. Hastalık belirtileri çoğu kez belirsizdir. Hastalığın bulaşması ile belirtiler 2-6 hafta arasında ortaya çıkar. Belirtileri; ishal, sarılık, bulantı, karın ağrısı şeklinde gözlemlenir. Yaşlı kişilerde daha fazla görülür. Çocuklarda fazla belli olmaz. Hastalık genel olarak tarım ürünlerine bulaşan, virüs içerikli dışkının tüketilmesi ile bulaşır. Hastalığın görüldüğü kişi ile temasta dayanıksız kimselerin hastalığı kapmasına neden olabilir. Hastalıktan korunmak için Hepatit A aşısı yapılmalıdır.

Hepatit B; Virüs B aşamasına geldikten sonra kronik olabilir. Karaciğerde iltihaplanmalar başlar. Belirtileri genel olarak yorgunluk, ishal, ateş vb. Gibi belirtilerdir. Hastalar tam olarak hastalığın Hepatit B olduğunu düşünmeyebilirler. Hastalık, dövme yaptırmak, kan ve cinsel temas yoluyla bulaşır. Daha çok vücut bağışıklık sisteminin düşük olduğu kişilerde görülür. Hastalığa neden olan etkenler arasında ilaç yan etkileri, sağlıksız yaşam koşulları, alkol sayılabilir. Hastalıktan korunmak için çocukluktan itibaren aşısının yapılması gerekir.

Hepatit C; Hepatit virüsünün karaciğere verdiği en büyük zarardır. Hastalık karaciğerde iltihaplanma ile başlar ve ilk başlarda hafif seyrederken iki hafta içinde ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. HCV olarak isimlendirilen bu hastalığın belirtileri diğer grup hepatit karaciğer ile aynı olmasına rağmen hastalığın ilerlemesi daha hızlıdır. Bulaşma yöntemleri de diğerleri ile aynı olan Hepatit C'nin aşısı bulunmadığından genel tedavi yöntemleri ile hasta tedavi edilmeye çalışılır.
" } ] }