{ "title": "Hepatit C", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-C-64951.jpg", "date": "23.01.2024 03:33:51", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hepatit C, virüs enfeksiyonundan kaynaklanan bulaşıcı bir karaciğer hastalığıdır. Birkaç hafta devam eden vakaların yanında, yaşam boyu etkili olan ciddi vakalara da neden olabilir. HCV virüs enfeksiyonu sonucunda oluşan hepatit C kronik ve akut şekilde hastaları etkileyebilir. Bulaşması genellikle kan yoluyla olan hastalığı akut formu virüsün vücuda girmesinden sonra altı ay kadar devam eder. Hastaların dörtte üçünde akut hepatit C görülür. Tedavisi yapılmadığı zaman kronikleşen hepatit C yaşam boyunca hastayı etkileyebilir, siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Hastaları ölüme kadar sürükleyebilir. Hepatit C hastalığından korunmak için bir aşıda bulunmamaktadır. Hepatit C virüsü vücuda girdikten sonra ne yazık ki herhangi bir belirti vermeden karaciğerde hasara yol açmaktadır. Çok düşük oranda bazı hastalarda belirtiye yol açabilir. Bu yüzden rutin kontroller hepatit C hastalığının tespitinde oldukça önemlidir.

Hepatit C nasıl bulaşır?

Hepatit C virüsü daha çok enfekte olan kişinin kanıyla bulaşmaktadır. Bu damar içinden uyuşturucu kullananlarda ekipmanların ortak kullanımından, annenin hepatit C virüsü taşıyıcısı olması nedeniyle yen doğan bebeğe bulaşmasıyla, sağlık sektörü çalışanlarında kazara iğne batması gibi nedenlerle, nadiren jilet, diş fırçası gibi eşyaların ortak kullanımıyla olabilir. Hepatit C nadiren cinsel yolla da bulaşabilir. Bu durum daha çok birden fazla partnerli cinsel yaşamın olmasında, bulaşıcı başka cinsel yolla bulaşan hastalığın olmasında ya da hepatit C taşıyıcısı olunması halinde görülüyor. Hepatit C öyle aynı tabaktan yemek yemekle, suyun yiyeceğin ortak tüketilmesiyle, sarılmakla, öpüşmekle, ortak tuvalet kullanımıyla, aynı havuza girmekle, aynı ortamda bulunmakla bulaşmaz. Hamilelik sırasında hepatit C bebeğe geçmez. Fakat doğumda %4 oranında anneden bebeğe geçme riski vardır. Bu risk taşıyıcı olanlarda daha fazladır.

Hepatit C hangi belirtileri gösterir?

Genellikle belirti vermeden ilerleyen hepatit C rahatsızlığı, bazı hastalarda vücuda virüsün girmesinden 6-7 hafta sonra bazı belirtilerde verebilir. Bunlar;
Bu belirtiler genellikle akut hepatit C hastalarında görülebilir. Kronik hepatit C hastalarında ise genellikle belirti olmaz. Ancak bu hastaların karaciğer hasarına uğramış olması muhtemeldir. Karaciğerdeki hasar ileri boyutlara varıncaya kadar herhangi bir belirti gözlenmeyebilir. Hastalığın teşhisi de rutin karaciğer tetkikleri sırasında yapılabilir.

Hepatit C hangi etkilere neden olabilir?

Hastalığın belirti vermeden ilerlemesi ve kronik hale gelmesi halinde hastaların;
Hepatit C tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Hastalarda önce tarama testi yapılır. Kanda HCV enfeksiyonuna karşı oluşan antikor tespiti bu testle belirlenir. Anti HVC denilen test pozitif çıkarsa, doğrulama amaçlı ikinci test yapılır. Pozitif test sonucu hastanın HCV ile karşılaşmış olduğunu gösterir. Bu sonuç enfeksiyonun olduğu hakkında bir bilgi vermez. Hepatit C tedavisinde etkin bir tedavi yolu izlenebilir. Hastaların bu alanda uzmanlaşmış bir doktorun kontrolünde olması gerekir. Bu tedavi sırasında alkol kullanımından kaçınmaları, ilaç kullanımı için doktora danışmaları gerekir. Doktora danışmadan da bitkisel tedavi yollarına başvurulmamalıdır.

Hastalığın tedavisinde ribavirin ve peginterferon standart olarak kullanılan ilaçlardır. Tedavi uygulanan hastaların %55-80 kadarı iyileşebilir. Ancak karaciğer kanseri ya da siroz başlamış olan hastalarda, tedavide karaciğer naklinin yapılması gerekebilir. Buna rağmen virüsle etkin bir mücadele edilmesi gerekir. Çünkü nakil sonrasında da virüsün etkisi görülebilir. Hepatit C enfeksiyonundan korunmayı sağlayacak bir aşıda yoktur.
" } ] }