{ "title": "Hepatit C Virüsü", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-C-Virusu-32731.jpg", "date": "21.01.2024 01:08:18", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Hepatit C virüsü, RNA virüsü olarak bilinen hepatit C (HCV), karaciğeri etkileyen bulaşıcı ve çok ciddi bir hastalık çeşididir. Hepatit C virüsünün HCV'nin bulaşması ile oluşmaktadır. HCV virüsü, vücuda girişinden sonra kana karışarak, kan yolu ile de karaciğerlere taşınır. Bu karaciğere taşınan virüs, bir zaman sonra karaciğer iltihabının oluşmasına sebep olarak, karaciğere zarar vermeye başlar. Dünyada 170 milyon kişide hepatit C virüsü bulunmaktadır. Bağışıklık sistemine göre farklılık gösteren hepatit C virüsü, birkaç hafta ya da ömür boyu sürekliliğini koruyan ciddi bir hastalıktır. Hepatit c virüsü, bulaştığı kişilerde hastalığa sebep olamasa bile taşıyıcı olarak kalmaktadır. Bu taşıyıcı olarak kalan bireylerin bir başkasına bulaştırmaması için özen göstermesi gereklidir.

Hepatit C Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Hepatit C virüsü bazı belirtilere yol açarak seyredebileceği gibi belirtiler görülmeden de seyredebilir. Doktorlar genellikle karaciğer fonksiyonlarını ölçerek, uyguladıkları birkaç test sonucunda hastalığı teşhis ederler. Fakat bu yapılan testler hastalığın akut ya da kronik olduğunu göstermez. Hepatit C virüsünün erken evresinde, virüsün ortaya çıkmasından sonraki 1-3 ayda belirtiler ve semptomlar görülmeye başlanır.
Eğer virüsün üzerinden biraz zaman geçmiş ve hala tedavi edilememiş ise görülen belirtiler daha da değişmektedir. Bunlar şu şekilde gözlenmektedir;
Hepatit C Virüsü Bulaşma Yolu

Hepatit C virüsü, genellikle kan yolu ile bulaşır. Bu sebepten ötürü sürekli kan nakline ihtiyaç duyan bireyler, diyaliz hastaları, uyuşturucu bağımlıları, gayri meşru cinsel ilişkiye girenlerde görülme ihtimali fazladır. Hepatit C virüsü, yiyeceklerden, içeceklerden, hapşırmadan bulaşmaz. Bu virüsü başka bireylere bulaştırmamaları için, diş fırçası, tırnak makası, iğne, şırınga, tıraş bıçağı gibi aletleri ortak kullanmamalıdır. Vücuttaki yaralanmalara ve kesiklere karşı dikkatli olmalıdır.

Hepatit C Virüsü Tedavi Yöntemi

Hepatit C virüsünün tedavisinde öncelikli ve asıl amaç, karaciğerin hasarını ve sirozun gelişimini önlemek ve virüsü yok etmektir. Bu sebeple hastanın hekimle uyum içinde hareket etmesi, tedaviyi tamamlamak için çaba ve gayret sarf etmelidir. Virüs tespit edilen hastaların alkol kullanmamaları gereklidir. Herhangi bir hastalığa karışı alınan ilaçları da kullanmadan önce doktoruna danışmalıdır. Hepatit C virüsünün tedavisinde kullanılan en yaygın yöntem ilaç ve aşı yöntemidir. Bu tedavilerin birlikte yapılması gerekir. Hepatit C'nin aşısı yoktur. Bu nedenle, Hepatit A ve B virüsleri için hazırlanmış olan aşıların kullanılması gereklidir. Aynı zamanda beslenmeye de özen gösterilmelidir. Eğer siroz gelişimi de var ise hasta doktorun vereceği diyete uymalıdır. Tedavisi düzgün yapılan hastaların %65'inde iyileşme görülür.

" } ] }