{ "title": "Hepatit C Sarılık", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-C-Sarilik-44684.jpg", "date": "19.01.2024 08:49:20", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Hepatit C sarılık, Hepatit C (HCV) virüsünün sebep olduğu ve özellikle karaciğeri etkileyen çok ciddi bir karaciğer enfeksiyondur. Hepatit C ilk başlarda herhangi bir belirti vermemekle birlikte, kronik hale gelmesi ve karaciğerde yara oluşumları yıllar sonra ortaya çıkmakta siroza sebep olabilmektedir. Bazı ileri vak'a sirozlu hastalarda karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri hatta ölümcül kanamalara neden olabilmekte, mide ve yemek borusunda bulunan damarlarda aşırı derece şişmelere sebep olmaktadır. Hepatit C virüsünün bulaşma şekli genel olarak kan nakilleri yolu ile veya tam steril olmayan tıbbi cihazların damar içi uygulamaları ile olmaktadır. Bilim çevreleri hepatit C virüsünü araştırmaya 1970'li yıllarda başlamakla beraber, ilk olarak 1989 yılında bu hastalığın varlığını tıp literatürüne tescil etmişlerdir. Şu an dünya üzerinde 130- 170 milyona yakın kişide hepatit C virüsü olduğu saptanmıştır.

Hepatit C sarılık belirtileri nelerdir?

Hastalık belirtileri hepatit C hastalarının sadece çok az bir kısmında şiddetli belirtilere neden olmaktadır. Başlıca belirtileri ise genel olarak iştahsızlık, yorgunluk ve bitkinlik hissi, mide bulantıları, eklem- kas ağrıları ve kilo kayıpları gibi, pek fazla belirgin olmayan hafif belirtilerdir. Bunların içerisinde sadece birkaç şiddetli karaciğer enfeksiyonu sarılıkla ilişkilendirilmiştir. Hepatit C sarılık, şiddetli ve kronik vak'alar dışında çoğunlukla tedavi olmaksızın birkaç haftada kendiliğinden geçmektedir.

Hepatit C Sarılık tedavisi nasıl yapılır?

Hepatit C sarılık teşhisi konulmuş kişilerin hastalığın ilerleme durumuna bağlı olarak bilinen mevcut tedavi yöntemi, genel olarak standart olarak verilen ilaçların 24-48 ay boyunca kullanılması ile hastalığın önemli ölçüde iyileştiği görülmüştür. Hepatit C sarılık hastalığı ilaçların yan etkileri ise genelde grip benzeri reaksiyonlar şeklinde ortaya çıkmakla birlikte, duygusal sorunlarda ortaya çıkarmıştır. Hepatit C sarılık tedavisinde alternatif tedavi terapilerinin herhangi bir faydası olduğu saptanmamıştır. Hepatit C tedavi edilebilir bir hastalık olup, Peginterferon veya ribavirin gibi standart ilaçlarla tedavi edilen kişilerde %50- 80 oranında iyileşme gözlemlenmiştir. İleri vak'a karaciğer sirozu veya karaciğer kanserlerinde karaciğer nakli gerekli olabilir fakat virüs yeniden ortaya çıkabilmektedir. Hepatit A ve B için geliştirilmiş aşıları aşıları olmakla birlikte, hepatit C sarılık için geliştirilmiş herhangi bir aşısı bulunmamaktadır.
" } ] }