{ "title": "Hepatit C Aşısı", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-C-Asisi-97576.jpg", "date": "20.01.2024 13:30:20", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Hepatit C Aşısı: Hepatit C, en çok görülen karaciğer hastalığıdır. Hepatit C olarak adlandırılan bir virüsün sebep olduğu bu hastalık; öksürme, hapşırık, sarılma, yiyecek ve içecek, yiyecek ve içeceklerin kabını paylaşma veya tokalaşmayla bulaşmaz. Bu yalnızca kan nakli ile bulaşmaktadır. Ayrıca bu hastalık kanla kirlenmiş olan kesici aletlerin ortak kullanılması yoluyla da bulaşır. Kan ürünü, kan ile bulaşan kesici veya delici aletlerin kazayla batması, aynı enjektörün kullanılması ile bulaşmaktadır. Hepatit C virüsünden korunmak için bir aşı uygulaması bulunmamaktadır. Yani, Hepatit C aşısı bulunmuyor.

Hepatit C Testleri ve Hastalıktan Korunma

Hepatit C bilhassa sık olarak, kan nakli yapmak zorunda kalan kişiler, çok fazla kişi ile korunma sağlamadan cinsel ilişkiye girenlerde, hemodiyaliz hastası olanlarda, sağlık personelinde, uyuşturucu alanlarda, damar içine aynı enjektörlerin çok fazla kişilerde kullananlarda ve HCV pozitif olan anneden doğan bebeklerde daha fazla görülür. Hepatit C virüsü bulaşma şüphesi olan kişilere Elisa, Riba benzeri kan testleri yapılarak bu virüsün bulaşıp bulaşmadığını öğrenilir. Bu yapılan testlerin sonucu pozitif çıkması halinde bunlara Pcr testi yapılıp, virüsün yoğunluğu tespit edilir. Fakat bu yapılan testler her zaman için doğru sonucu göstermez. Bir süre virüsle karşılaşan, daha sonra da iyileşen kişilerin yaptırdıkları testlerde de netice pozitif görünür. Bundan dolayı, doğru sonucu görmek için testler tekrarlanır. Ayrıca bu virüs vücuda girince hemen sonra, yapılan test sonuçları da yanıltıcı yani negatif olabilir. Bağışıklık sistemince antikorun üretilmesi için bir süre gerekir. Bu gibi durumlarda, erken teşhis yapılabilmesi için direkt Pcr testi yapılır. Karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanseri şeklinde belirti gösteren hepatit C'nin başka bir belirtisi görülmez. Hepatit C'nin tedavisi için ilk olarak, karaciğer hastalığı ve sirozun önlenmesine çalışılır. İğne ile hap kullanımı beraber yapılarak virüs yok edilir. Hepatit C için maalesef Hepatit C aşısı yoktur. Bu hastalıktan düzenli ve dengeli beslenme, ilaç tedavisiyle kurtulabilir. Emzirme döneminde olan annelerde olan hepatit C virüsü bebeğe emzirme ile geçmez. Fakat memenin başında yara veya kanamalı bir çatlak varsa bu hastalığı bulaştıracağından bebek emzirilmemelidir. İki eş arasında olan düzenli bir cinsel ilişkide hepatit C virüsü bulaşmaz. Böcek ve sivrisinek ısırması ile hepatit C virüsü bulaşmıyor. Ancak steril olmayan dövme, piercing, akupunktur gibi işlemler ile bulaşabilir. Pegile interferonlar ve ribavirinin beraber uygulanarak hastalıktan kurtulmak mümkündür. Virüs bulaşma ve tedavisinin başlama süresinin kısa olması, yaş faktörü, virüs oranı gibi faktörler tedavinin iyileşmesinde etkendir. Çabuk yorulma, Halsizlik, bulantı, kusma, iştahsızlık, idrar renginde koyulaşma ile gözlerde sararma gibi belirtileri olan hepatit C'nin aşısı yoktur. Fakat Hepatit C hastalığı tedavi edilmektedir.
" } ] }