{ "title": "Hepatit B Siroz", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-B-Siroz-97248.jpg", "date": "19.01.2024 03:14:39", "author": "Muhammet Ali", "article": [ { "article": "Hepatit B siroz karaciğerin büyümesi ve karaciğer organın körelmesine neden olan bir hastalık türüdür. Viral bir hastalık olan hepatit B kan ve cinsel temas ile bulaşmaktadır. Vücutta uzun süreler boyunca kendini belli etmeden ilerleyen bu hastalık ilerledikçe çok ciddi sorunların oluşmasına neden olabilmektedir. İlerlemesi durumundan karaciğer kanserine neden olabileceği gibi siroz gibi hastalıkların ortaya çıkmasına da zemin hazırlamaktadır. Bu hastalık vücutta kısa bir süre içerisinde oluşup tekrardan kaybolabilmektedir. Ancak hastalık bazen de kronik bir hal alabilir. Hastalığın kronik bir özellik göstermesi gibi durumlar genellikle hasta olan bireyin yaşı ile alakalı bir durumdur. Hepatit B hastalığında kronikleşme durumu yaş arttıkça düşme özelliği göstermektedir. Bu hastalık altı aydan daha fazla sürmüş ve iyileşmemiş ise ömür boyu vücutta kendini gösterir yanı kronikleşmiştir.

Hepatit B siroz nasıl meydana gelir?
Karaciğerin siroz olmasına neden olan birçok virüs bulunmaktadır. Bu virüs türleri hepatit A, hepatit B, hepatit C, hepatit D ve hepatit E'dir. Hepatit türlerinin hepsi içerisinde farklı türde virüs bulundurmaktadır. Hepatit B virüsü kan yolu ile bulaşmakta olan bir virüstür ve karaciğerin tahrip olmasına neden olmaktadır.

Hepatit B siroz belirtileri nelerdir?
Karaciğerde sirozun meydana gelmesi ile organ görevini tam olarak yapamaz. Karaciğer vücutta bulunan zehirli maddeleri süzmeye çalışır ancak sirozun oluşmasından dolayı bu önemli işlev tam olarak yerine getirilemez. Bu nedenden dolayı hücreler tahrip olmaya başlar. Cinsel istek azalır ve aç karnına kusmalar meydana gelir. Alkole bağlı sirozun tedavisi maalesef mümkün değildir. Tedavisi için doktorların tavsiye etmiş olduğu ilaçların dışında ilaç kullanımının yapılmaması gereklidir.
" } ] }