{ "title": "Hepatit B Negatif", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-B-Negatif-78297.jpg", "date": "21.01.2024 03:59:55", "author": "Tuğçenur Bayram", "article": [ { "article": "
Hepatit B negatif, Hepatit B, karaciğerde iltihaplanmaya neden olan ve hepatit B virüsünün neden olduğu viral bir hastalıktır. Kan, temas veya cinsel yolla bulaşabilen bu hastalık, uzun zaman belirti vermeden ilerleyebilir ve önüne geçilmezse siroz veya karaciğer kanseri gibi karmaşık sonuçlar doğurabilir. Hepatit B hastalık yönünden ikiye ayrıldığı gibi bağışıklığa etkisi yönünden de iki çeşittir: Hepatit B pozitif ve Hepatit B negatif

Hepatit B pozitif, bireyin hepatit enfeksiyonuna karşı bağışıklık geliştirdiğini yani korunuyor olduğunu gösterir. Anti HBs'ninyani hepatit B'nin pozitifliği, aşı vurulmakla ya da virüsü dışarıdan alarak idinilmiş olabilir.

Anti HBs'nin negatif olması yani Hepatit B negatif, hepatit B virüsüne karşı koruyuculuğunuzun, yani antikorunuzun olmadığının göstergesidir. Aşı yaptırarak koruyuculuk edinilebilir.

Hepatit B aşıları

Hepatit B aşıları sonrası aşılanan bireylerin çok büyük bir kısmında yeterli bağışıklama oluşmaktadır. Fakat buna rağmen Hepatit B negatif gösteren değerler mevcuttur. Çünkü bu aşılamalar yüksek başarı oranına sahip olmakla beraber %5-10 oranında yeterli koruyuculuğu sağlayacak anti-HBs düzeyleri sağlayamaz. İşte bu sebepten, aşılamaya rağmen kan değerlerinde Hepatit B negatif izlenmeye devam eder.

Plazma kökenli ve rekombinant Hepatit B aşılarına immün yanıtı etkileyebilecek birçok dış etken vardır. Bunlar arasında erkek cinsiyet, obezite, yaş fazlalığı, genetik yatkınlık, sigara bağımlılığı, alkol kullanımı gibi faktörler immün yanıtı azaltabilir. Hepatit B negatif görülme sıklığı da bu etkenlerle doğru orantılı gelişebilir.
" } ] }