{ "title": "Hepatit B Nedir", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-B-Nedir-37996.jpg", "date": "21.01.2024 09:27:19", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "Hepatit B Nedir, Hepatit B çoğu zaman karşımıza çıkmakta olan bir hastalık ismidir. Peki hepatit B nedir?Hepatit B hastalığının anlamı karaciğer iltihabıdır. Hepatit B hepatit hastalığının ortaya çıkmasına neden olan bir çeşit virüs türüdür. Karaciğer üzerinde oluşturduğu hasar bazen kişinin hayatına mal olmaktadır. Hepatit B virüsü ilk önce karaciğere yerleşir ve daha sonra karaciğere zarar vermeye başlar.

Hepatit B hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır ve ülkemizde yaygın olarak görülmektedir. Türkiye şartlarında her 3 kişiden 1'inde hepatit B virüsüne rastlanmaktadır. Hepatit B hastalığının kuluçka süresi yaklaşık olarak 2-6 ay arasındadır.

Hepatit B Belirtileri Nelerdir?
Hepatit B virüsü kişiye bulaştıktan sonra, eğer bireyin otoimmün sistemi yani bağışıklık sistemi güçlü ise vücut bu virüs ile savaşmak amacı ile antikor üretmeye başlar. Eğer antikor üretimi yeterli değil ise kişi hepatit B hastalığı bakımından taşıyıcı hale gelir. Kişi hepatit B hastası değildir ancak virüs bulaştırmaya yatkınlığı vardır. Çevresi için tehlike saçmaktadır.

Ancak kişinin vücudu antikor üretemeyerek bu virüse karşı koyamaz ise vücut virüse yenik düşer ve hepatit B virüsü kişide aktif hale geçer. Karaciğerin fonksiyonları bozulur ve kan içerisinde yer alan karaciğer enzimlerinin değerleri yükselir. Kişinin hastalığı hızla gelişir ve hastalık karaciğer yetmezliğine doğru ilerler. Karaciğerin önemi vücudu toksik yani vücuda zarar veren maddelerden arındırmaktır.

Hepatit B Nedir, Nasıl Bulaşmaktadır?
Hepatit B Tedavisi Nasıldır?

Hepatit B kronik bir hal aldı ise kişiye ilaçlı tedavi uygulanır. Hepatit B'li hasta daima doktor kontrolünde olmalıdır. Devamlı doktor kontrolü sayesinde karaciğerin işlevini yerine getirip getirmediği, hastalığın ilerleyip ilerlemedi sürekli olarak kontrol edilir. İlaç tedavisi sırasında hepatit B hastasına verilen ilaçlardan birisi interferondur. İnterferon hepatit B hastalığının karaciğere verdiği hasarın onarılmasını ve virüslerin yayılmamasını sağlar. Ancak hastalık oldukça şiddetli ve virüs karaciğere iyice yayılmış ise interferon kullanımı kişinin karaciğerine daha fazla hasar vermektedir.

Hepatit B hastalığının daha hafif olduğu durumlarda kişilere iğne yoluyla ilaç verilir. İğne tedavisi kullanılan hastaların %40'ında olumlu etki bırakmıştır. Kullanılacak süreyi doktor belirlemektedir. Yan etkileri vardır. Ayrıca otoimmün sistemi harekete geçirmektedir. Hepatit B tedavisinde kullanılan bir diğer ilaç lamivudinedir. Genellikle interferonla birlikte kullanılır, interferondan farklı oral yolla kullanılır.

Hepatit B hastalığı akut olarak gelişmiş ise tam olarak tedavisi bulunmamaktadır. Genellikle hastalık ile ortaya çıkan şikâyetleri yok etmeye yönelik tedavi uygulanır. Kişinin yorucu egzersizlerden uzak durulması gerekmektedir. Egzersiz yapılması gerekiliyorsa yorulmadan, hafif bir şekilde yapılması gerekir. Ayrıca doktorun önereceği diyet programı uygulanmalıdır. Kesinlikle alkolden uzak durulmalıdır. Protein açısından zengin olmayan besinler yenilmesi gerekir.

" } ] }