{ "title": "Hepatit B Karaciğer", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-B-Karaciger-29182.jpg", "date": "21.01.2024 05:13:37", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "Hepatit B karaciğer organının iltihaplanmasına neden olan bir hastalık türüdür. Viral bir hastalık olan hepatit B kan ve cinsel temasla bulaşmaktadır. Vücutta uzun süreler boyunca kendini belli etmeden ilerleyen bu hastalık ilerledikçe çok ciddi sorunların oluşmasına neden olabilmektedir. İlerlemesi durumundan karaciğer kanserine neden olabileceği gibi siroz gibi hastalıkların ortaya çıkmasına da zemin hazırlamaktadır. Bu hastalık vücutta kısa bir süre içerisinde oluşup tekrardan kaybolabilmektedir. Ancak hastalık bazen de kronik bir hal alabilir. Hastalığın kronik bir özellik göstermesi gibi durumlar genellikle hasta olan bireyin yaşı ile alakalı bir durumdur. Hepatit B hastalığında kronikleşme durumu yaş arttıkça düşme özelliği göstermektedir. Bu hastalık altı aydan daha fazla sürmüş ve iyileşmemiş ise ömür boyu vücutta kendini gösterir yanı kronikleşmiştir.

Hepatit B karaciğer nasıl meydana gelir?
Karaciğerin hasta olmasına neden olan birçok virüs bulunmaktadır. Bu virüs türleri hepatit A, hepatit B, hepatit C, hepatit D ve hepatit E'dir. Hepatit türlerinin hepsi içerisinde farklı türde virüs bulundurmaktadır. Hepatit B virüsü kan yoluyla bulaşmakta olan bir virüstür ve karaciğerin tahrip olmasına neden olmaktadır.

Hepatit B karaciğer belirtileri nelerdir?
Bu hastalığın anneden bebeğe geçme ihtimali de bulunmaktadır. Hepatit B virüsü taşına anne doğum sırasında kan yoluyla bebeğe bu virüsü bulaştırabilmektedir. Bunun yanı sıra korunmasız cinsel ilişki, vücuda dövme yaptırma, kişisel eşyaların paylaşımı ve cerrahi operasyonlar esnasında da bulaşabilmektedir.
" } ] }