{ "title": "Hepatit B İğnesi", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-B-Ignesi-36271.jpg", "date": "21.01.2024 05:23:58", "author": "Abdulvahid Çavuşoğlu", "article": [ { "article": "Hepatit B İğnesi, Hepatit B, basit bir hastalık sonucunda ömür boyunca devam eden, siroz ve karaciğer kanserine sebep olan bir tür karaciğer rahatsızlığıdır. Esas sebebi hbvdir. Hbv hepatitin sebebi kronik ya da akut olabilmektedir. Hasta hepatit b ile enfekte olur sonra akut hepatit b iltihabı altı aydan çok daha uzun sürer ise iltihap kronik bir hale geçer. Halk dilinde bu enfeksiyonun adı sarılık olarak adlandırılır. Kronik iltihap genelde ömür boyunca devam edecektir. Hepatit b virüsünden korunmanın en basit ve kesin çözümü hepatit b iğnesidir.

Hepatit B İğnesi

Hepatit b iğnesi yüksek ihtimalle yüzde doksan beş oranında bağışıklık oluşturur. Bağışıklık ise ömür boyunca devam edecektir. Hiçbir yan etkisi zararı bulunmayan hepatit b iğnesi güvenilir bir tedavi yöntemidir. Marka, tür, cins fark etmeksizin tüm iğneler kullanılabilir. Sağlık personelleri, hemodiyaliz hastaları (Böbrek hastaları), taşıyıcı anneye sahip çocuklar, ailesinde geçmişte hepatit b virüsü taşıyan kişiler, hepatit b virüsünü taşıyan kişi ile aynı evde kalan aile bireyleri, sık süre ile dışarıdan vücuduna kan alması gereken kişiler ve hayat kadınları ise hepatit b virüsünü yüksek ihtimalle taşıyabilirler. Bu kişiler ise mutlaka hepatit b iğnesini yaptırmalıdır. Hepatit b iğnesi ideal olarak bir ay aralar halinde her defasında iki doz ve ilk aşıdan yaklaşık altı ay sonra üçüncü ve son doz uygulanması yapılır. Bu süreler bazı durumlarda farklılık gösterebilir. Birinci ve ikinci dozlar iki hafta ile dört ay arasında, ikinci ve üçüncü doz aralarındaki süre ise iki ay ile bir buçuk yıl arasında yapılacak olursa üç dozluk şema tamamlanır. Hepatit iğneleri iki ile sekiz derece arasında olan buzdolabı kapaklarında saklanmalıdır. Kesinlikle hepatit iğneleri dondurulmalı ve sıfırın altında bir sıcaklıkta ve on derecenin üstündeki sıcaklıkta ve yine güneş ışınına direkt olarak maruz bırakılmamalıdır.

Hepatit B İğnesi Kimlere Nasıl Yapılır?

Hepatit b iğnesi iki yaşından daha büyük olan çocuklarda ve yetişkinlerde kol bölgesindeki kas içlerine, iki yaşından daha küçük bebeklerde ve yeni doğmuş bebeklerde uyluk bölgesinin yan tarafından kas içerisine yapılarak uygulanır. Gerektiğinde beş ile yedi yıl aralıklar ile bir doz uygulanarak bağışıklık sağlanır. Hepatit b iğnesi kızamık, tetanos, çocuk felci, bcg, boğmaca iğneleri ile uygulanabilir. Bazı durumlarda yüksek sarılık bulaşma riski bulunan anne adaylarına da hepatit b iğneleri yapılabilir. Ama yine de bu doktor kontrolünde olmalıdır. Hepatit b iğnesi sonrasında iğne uygulanan bölgede üç gün içerisinde hafif kızarıklık, morluk ve ağrı olması mümkündür. İğne vücuda enjekte edilmeden önce mutlaka çalkalanmalıdır.
" } ] }