{ "title": "Hepatit B Hastalığı", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-B-Hastaligi-42898.jpg", "date": "21.01.2024 03:59:12", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "Hepatit B Hastalığı: Hepatit hastalığının bir diğer adı da karaciğer iltihabıdır ve hepatit hastalığına sebep olan virüslerden bir tanesi de hepatit B'dir. Hepatit B hastalığı hastanın durumunun çok ciddi boyutlara ulaşmasına sebep olabilmektedir. Hastalığa sebep olan virüs gerçek anlamda karaciğerde konaklayarak burada üremeye başlamakta ve bir süreç içerisinde karaciğerin tahrip olmasına sebep olabilmektedir. Bununla birlikte bulaşıcı bir hastalık olan hepatit B hastalığı ülkemizde her 3 kişiden en az bir tanesi bu virüs ile karşı karşıya gelmiş ve her 10 kişiden bir tanesi bu virüsün taşıyıcısı olarak başkalarına bulaştırma riskini kendinde barındırmaktadır.

Hepatit B Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Hepatit B Hastalığı Kişiden Kişiye nasıl Geçer?

Hepatit B hastalığı bir kişiden başka bir kişiye kan yolu ile ya da sık olarak da bunun dışındaki yakın temas yolu ile, öpüşme, cinsel ilişki, tükürük, ter gibi vücut sıvıları ile bulaşmaktadır. Hepatit B hastalığının bulaşması için yaraya değen bir damla kan ya da tükürük dahi yeterli olabilmektedir. Bu hastalık ayrıca, hepatit B virüsü taşıyan anneden doğum sırasında bebeğine de bulaşabilmektedir.

Yukarıda da belirtildiği gibi bu virüs genellikle cinsel ilişki esnasında bulaşmaktadır. Bunun sebebi ise kişiler korunsa dahi bu virüsün tükürük ve ter yoluyla da diğer kişiye bulaşıyor olabilmesidir. Bunun yanı sıra, ortak enjektör kullanımı, sterilize edilmemiş ortamda yapılan ameliyatlar, kuaförlerde bulunan manikür ve pedikür setlerinin yeterli düzeyde dezenfekte edilmemiş olması, sünnet aletlerinin, tıraş bıçaklarının, diş fırçalarının ortak kullanılması ve buna benzer pek çok neden de hepatit B virüsünün bir kişiden diğerine geçmesine sebep olabilmektedir.

Hepatit B hastalığı bulaştıktan sonra bağışıklık sisteminin güçlü olması durumunda kişi doğal olarak aşılanmış olmakta ve bu kişide tekrar hepatit B hastalığı görülmemektedir. Kişinin bağışıklık sisteminin çok güçlü olmaması halinde vücut bu virüsle tam olarak savaşamamakta ve kişi taşıyıcı olarak kalmaktadır. Bu durumda kişi hasta olmamakla birlikte çevresinde bulunan kişilere virüsü bulaştırabilmektedir. Bu durum hemen ya da yıllar sonra kendisini gösterebilmektedir. Hepatit B hastalığı bulaştıktan sonra bağışıklık sisteminin güçlü olmaması halinde ise virüs her zaman güçlü durumda kalmakta ve kişi hastalığa yenik düşmektedir. Bu durumda kişinin karaciğer fonksiyonlarında bozulmalar meydana gelmekte, bu durum hızlı bir şekilde karaciğer yetmezliğine gitmekte ya da bu hastalık yıllar içerisinde kendisini karaciğer yetmezliği veya kanser olarak gösterebilmektedir.
" } ] }