{ "title": "Hepatit B Doğal Bağışıklık", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-B-Dogal-Bagisiklik-12995.jpg", "date": "21.01.2024 09:10:45", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Hepatit B Doğal bağışıklık, vücut içerisinde karaciğere yerleşen virüs ile tanımlanan Hepatit B öncelikli olarak vücut içerisinde bekleme yaparak kuluçka dönemi yaşar. Aktif hale gelmeden altı aya kadar devam eden kuluçka süresi içerisinde karaciğerde birçok hasara sebep verirken; kişide deride kızarıklık, eklem ağrıları, ishal, bulantı, kusma, kabızlık gibi şikâyetler ile kendini belli eder. Hepatit B genellikle kan yoluyla bulaşırken; ortak diş fırçası kullanımı ve jilet kullanımı gibi ortak kullanılan eşyalar ile buluşmaktadır. Ayrıca enjektör kullanımı esnasında iğnenin birkaç kişiye kullanılması Hepatit B virüsünün başka kişilere bulaşmasına sebebiyet verebilir. Başka kişiye geçmesi halinde kişinin bağışıklık sistemi güçlü Hepatit B doğal bağışıklık ile istirahat etmesi halinde vücut virüse karşı bağışıklık kazanarak bu süreç içerisinde vücut tarafından tanımlanarak yok edilir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde uzun süre Hepatit B varlığını sürdürerek bağışıklık sisteminin etkisiz hale gelmesine neden olurken; karaciğerin kanseri ve yetmezliği gibi hastalıklar oluşturur.

Hepatit B Doğal bağışıklık nasıl olur?

Yararlı virüsler vücuda giren besinleri parçalayamaz, oksijen kullanamazlar. Kendi başlarına hiçbir işlevi bulunmazken; canlı bir hücrenin içerisinde çoğalabilir ve vücut direnci olduğu için vücuda giren mikropların yok edilmesi için çoğalma yapar. Yani vücuda giren Hepatit B için gerekli direnç de bulunup antikorlar yoluyla mikropların hastalık yapmadan yok olmasına neden olurlar. Hepatit B Doğal bağışıklık olarak tanımlanırken bu süreç içerisinde vücut kendiliğinden antikor oluşturmaya başlar. Antikorlar varlığını devam ettirirken ikinci kez Hepatit B virüsüne maruz kalınması halinde bu sefer vücut virüse karşı tanımlı olduğu için virüsü ortadan kaldırmak için çalışma yapar. Bu sebepten dolayı Hepatit B Doğal bağışıklık süreci içerisinde kişinin bağışıklık sisteminin güçlü olması vücuda giren zararlı virüslerin yok edilmesi açısından son derece önemlidir. Bu süreç içerisinde kişide Hepatit B taşıyıcılığı bulunmamaktadır.

Hepatit B Doğal bağışıklık edinimi

Doğal bağışıklık insanın doğumu ile bağışıklık sisteminde kazandığı özelliktir. Kişide bulunan genetik özelliklere bağlı olarak değişirken nesilden nesle devam ettiği belirtilmektedir. İnsanda doğal yapısı itibariyle antikor oluşturarak kendini mikroplardan korunma özelliği bulunur. Örneğin mide asidi ile midede bulunan birçok parazitin ölmesine sebebiyet verdiği gibi, vücuda giren mikroplara karşı kendini koruma özelliği bulunmaktadır. Ancak zararlı virüslerin ve tanımlanmış virüslerin vücuda girmesiyle vücut antikor üreterek bunlara karşı savaş açar. Böylece vücut bağışıklığını kazanmış olur.
" } ] }