{ "title": "Hepatit B Diyeti", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-B-Diyeti-88291.jpg", "date": "20.01.2024 01:23:14", "author": "Melis Kılıç", "article": [ { "article": "
Hepatit B diyeti, hepatit B hastalığına sahip olan kişilerin mutlaka uygulaması gereken bir diyet programıdır. Çünkü hepatit B hastalarının iyi beslenmeye özen göstermeye çalışması gerekmektedir. Vücutta hayati işlevlere sahip olan karaciğer iltihaplanması anlamına gelen hepatit B hastalığı, kronik hale geldiği vakit siroz, karaciğer kanseri ve karaciğer yetmezliği gibi çok daha ciddi problemlere yol açabilen bir hastalıktır. Bu hastalık kronikleşmeden ve erken zamanda teşhis edildiğinde tedavisinde daha etkili sonuç almaktadır. Ancak vücuda yeni girmiş virüse sahip olan akut hepatit B hastaları için kesin bir tedavi şekli bulunmadığından dolayı, hastalar hepatit B diyeti uygulamalı ve beslenmelerine özen göstermelilerdir. Hepatit B diyeti içerisinde karaciğer gibi hayati işlevleri bulunan bir organı yormayan, karaciğere faydası olabilecek besinler bulunmalıdır. Eğer karaciğerin hayati fonksiyonlarında kısıtlanma söz konusu ise protein ve tuz açısından zengin olmayan besinler tüketilmelidir. Ayrıca alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Hepatit B Diyeti Nasıl Uygulanmalıdır?

İlk başta hepatit B hastası olan kişilerin beslenme hayatlarını dengeli ve düzenli bir şekilde ayarlamaları gerekmektedir. Hepatit B diyeti listesine mutlaka ıspanak, maydanoz gibi yeşil renkli sebzeler dahil edilmelidir. Özellikle yeşil renkli sebzelerden birisi olan enginar içerisinde bulunan silymarin adlı maddenin etkisiyle karaciğerde oluşabilecek olan hücre hasarını yok etmektedir. Ayrıca içeriğinde yer alan fiber, magnezyum, C vitamini ve folat gibi vitamin ve mineraller sayesinde karaciğerde oluşabilecek herhangi bir hastalığın ve karaciğer kanserinin oluşmasını engellemektedir.

Hepatit B diyeti içerisinde turunçgiller, lahana, nane, havuç, soğan, böğürtlen, karnabahar, kuru üzüm, incir, elma ve ada çayı gibi yağ oranı açısından zengin olmayan, kolesterol bakımından az, fakat fiber açısından zengin besinler yer almalıdır.
" } ] }