{ "title": "Hepatit B Beslenme", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-B-Beslenme-74677.jpg", "date": "20.01.2024 01:53:17", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Hepatit B beslenme, Hepatit B hafif bir hastalıktan kaynaklı ömür boyu süre gelen siroz kanseri ve karaciğer kanserine neden olan bunların yani sıra sonucu ağır olarak beliren karaciğer hastalığı olarak bilinmektedir. Hepatit B, hepatit B virüsü ile kendini gösterir. Bu rahatsızlık belirtisi genel olarak akut, kronik oluşumludur. Hepatit B ile enfekte olan kişi akut hepatit B virüsü enfeksiyonu oluşum gösterir. Hepatit B hastalığı olan kişilerde bu rahatsızlık erken teşhis edildiğinde uygulanacak olan tedavi de kolay olacaktır. Akut hepatit B yani bu rahatsızlığa yeni yakalanan kişilerde spesifik tedavi uygulanamayacağından dolayı bu hastalıkla karşı karşıya kalan hastaların beslenmesine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Hepatit B olan hastalarda karaciğer fonksiyonları kısıtlanmadığı süre boyunca özel bir diyete ihtiyaç duyulmaz fakat tüketecekleri besinlerin dikkatli seçilmesi gerekir.

Hepatit B hastaları hangi yiyecekleri yemeli?

Hepatit B beslenme sırasında karaciğere fayda sağlayan yiyeceklerin tüketilmesi önem arz eder. Karaciğerlerin gerçekleştirdiği fonksiyonların kısıtlanmasıyla birlikte hastaların protein tüketim miktarını ve tuz tüketim miktarını azalmasında fayda olacaktır. Hepatit B hastalığı olan kişilerin alkollü içecekleri de tüketmemesi önem arz eder. Hepatit B hastası olan kişilerin düzenli ve dengeli olarak beslenmesi ve bu beslenme düzeninin sürekli olarak sağlanması gerekir. Hepatit B hastası olan kişilerin beslenme listesinde bütün yeşil sebzeler, sarı sebzeler diyet listesinde olmalıdır. Enginar sebzesi içerisinde bulunan silymarin maddesinden dolayı karaciğer hücrelerinin hasar görmesini engelleyecektir. Bu sayede karaciğerlerin sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır. Hepatit B olan kişilerin beslenmesinde karnabahar, yeşil soğan, taze ya da kurutulmuş ıhlamur yaprakları, kurutulmuş üzüm, portakal ve elma tüketmelerinde oldukça fayda vardır. Yağ içermeyen ve kolesterol oranı düşük, fiber oranı fazla olan yiyeceklerin tüketilmesi de hepatit B beslenme açısından oldukça önemlidir.

Hepatit b beslenme genel olarak doğru uygulandığında hepatit B hastalığı olan kişiler sağlıklı beslenmeden dolayı rahatsızlıklarını giderecektir. Hepatit B olan kişilerin yağ tüketimi çok fazla olmamalıdır. Yağlı yiyeceklerin az miktarda tüketilmesi gerekir, demir vitamini olan yiyeceklerin ve A vitamini içeren yiyeceklerin tüketilmesinde fayda olacaktır. Tabi demir vitamini, A vitamini ve minerallerin yüksek dozda olmamasına dikkat edilmesi önemlidir. Özellikle mevsim içerisinde kırmızı pancar, enginar ve kereviz tüketilmesi hastalar için oldukça sağlıklı olacaktır. Bu sayede karaciğer yorulmadan hastalığın ilerlemesine engel olunarak kişiler rahat bir nefes alacaktır.
" } ] }