{ "title": "Hepatit B Bebeğe Geçer Mi", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-B-Bebege-Gecer-Mi-86422.jpg", "date": "21.01.2024 12:26:28", "author": "okşan yalçın", "article": [ { "article": "Hepatit B Bebeğe Geçer Mi; Ter ve vücut sıvılarıyla bile bulaşabilen bu hastalıktan korunmak için bilinçli olmak gerekir. Ülkemizde Hepatit B taşıyıcı oranı %3-%7 oranında, dünyada ise bu oran 350 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor. Hepatit B karaciğer iltihabı anlamına gelen virüslerden bir tanesidir. Bu virüs karaciğere yerleşerek orada çoğalır ve zamanla karaciğere hasar vermeye başlar. Bu hastalık çok ağır sonuçlar doğurabilir.

Hepatit B belirtileri nelerdir?
Hepatit B nasıl bulaşır

Kan yoluyla, yakın temasla bulaşmaktadır. Deride oluşan çatlak, yara ile temas eden kan ya da tükürük hastalığın bulaşmasında yeterlidir. Taşıyıcı anneden bebeğine doğum esnasında geçebilir. En yaygın olan bulaşma yolu ise cinsel ilişkidir. Kan ve kan ürünlerinin nakli, kirli enjektörler, yeterli steril edilmeyen cerrahi setler, tıraş bıçakları, makas, kulak delme işlemleri, diş fırçaları hepatit B virüsünün bulaşmasında aracılık etmektedir.

Hepatit B ile temas eden her 10 bebekten 9'u, her 10 yetişkinden 1'i belirli bir süre içerisinde virüsü vücudundan atamazsa hayatı boyunca bununla yaşamak zorunda kalabilir ve diğer insanlara yayabilir. Hamileyseniz, virüs doğmamış bebeğinize geçebilir. Bu durumda olan anneler doğumdan hemen sonra bebeğe hepatit B aşısı olmaları gerekmektedir. Bebeğe doğumdan sonra da ayrıca 48 saat ve bir hafta kadar süre içerisinde hepatit B serumu verilmelidir.

Aşılama aktif hasta olanlara veya taşıyıcılara yapılmaz. Aşı 3 doz olarak yapılmaktadır. İlk doz 0. Ay, bir ay sonra 2. Doz, 5 ay sonra 3. Doz olmak üzere uygulanır.
" } ] }