{ "title": "Hepatit B Aşısı", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-B-Asisi-73973.jpg", "date": "19.01.2024 13:58:01", "author": "Melis Kılıç", "article": [ { "article": "Hepatit B Aşısı, hepatit B hastalığına ve hepatit B virüsüne karşı korunmada günümüz şartlarında en etkili yöntemdir. Yapılan araştırmalar sonrasında yaklaşık 3 kişiden 1'inin hepatit B hastalığına yakalandığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu kadar yaygın bir hastalık olmasına rağmen ne yazık ki pek çok kişi böylesine bir hastalığın varlığından habersizlerdir.

Hepatit B hastalığı bulaşıcı bir karaciğer hastalığıdır. Basite indirgenecek bir hastalık kesinlikle değildir. Bu nedenle hastalık yayılmaya başlamadan önce hepatit B aşısı yapılarak gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Hepatit B aşısı, vücuda girebilecek herhangi bir hepatit B virüsüne karşı koruma sağlayacaktır. Çünkü hepatit B aşısı vücudun bağışıklık sistemini harekete geçirerek vücuda giren virüse karşı koruma sağlayacak olan antikorlar üretir. Ancak hepatit B aşısı vurulmayan bir kimsenin vücuduna bu virüs girdiğinde vücut antikor üretemediğinden dolayı mücadele veremez ve hepatit B virüsü karaciğere yayılmaya başlar. Hepatit B hastalığı oldukça tehlikeli bir hastalıktır, karaciğer kanseri ve karaciğer yetmezliğine yol açabilir.

Hepatit B Aşısı Vuruş Süreci Nasıldır?

Hepatit B aşısı ilk önce yeni doğan bebeklere uygulanmaktadır. Hepatit B aşısı tek doz halindedir, ancak bölünerek uygulanır. Yani bütün aşı bir hamlede vurulmaz. Hepatit B aşısı dozları 3'e veya 4'e bölünerek uygulanır. Bu süreç 2 farklı şekilde ilerlemektedir;
İlk yol şöyledir: İlk olarak hepatit B aşısı yeni doğan ve 0. Ayda olan bebeğe uygulanır. Bir ay sonra 2. Doz ve 2. Dozdan yine bir ay sonra 3. Doz hepatit B aşısı uygulanır. 3. Dozdan yaklaşık 1 yıl sonra yani bebek ilk yaşına girdiği zaman 4. Doz uygulanır.

Diğer yol ise şu şekildedir: bu yöntemde hepatit B aşısı 3 doz halinde uygulanır. İlk doz bebeğin doğduğu ay uygulanır. Bir ay sonra 2. Doz ve 2. Dozdan 5 ay sonra bebeğin 7. Veya 6. Ayında 3. Doz uygulanır.

Bu aşı periyotlarına rağmen, hepatit B hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Ülkemiz şartlarında yaklaşık olarak 3 kişiden 1 tanesinde hepatit B hastalığı mevcuttur. Hastalık ilk aşamalarda yani kuluçka döneminde hiçbir semptom göstermeyeceğinden dolayı hepatit B hastası olan kişi bu hastalığın farkına varamayabilir. Ancak hastalık yapıcı virüslerin vücuda doluşması ile farkına varılabilir. Hastalığın kuluçka süre 6 hafta ile 6 ay arası değişmektedir.

Hepatit B Aşısı Olmasına Rağmen Hastalık Riski Taşıyanlar Kimlerdir?

Az önce söylediğim gibi hepatit B aşısı olmanız hepatit B hastalığına yakalanmayacağınız anlamına gelmez. Ancak aşı genel olarak %95 etkili olmaktadır. Aşıya rağmen bulunulan mekân ve çalışma koşulları hepatit B hastalığına zemin hazırlayabilir. Hepatit B aşısı vurulmasınarağmen hepatit B hastalığına yakalanabilme riski olan kişiler şöyle sıralanabilir:
" } ] }