{ "title": "Hepatit B Aşısı Sonrası", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-B-Asisi-Sonrasi-75232.jpg", "date": "20.01.2024 13:34:39", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Hepatit B aşısı sonrası, hepatit B hafif bir hastalıktan kaynaklı olarak gelişim gösteren ve ömür boyunca devam eden, siroza ve karaciğer kanserine sebebiyet veren bir hastalık türü olarak bilinir. Hepatit B aşılması zor farklı sonuçları olan karaciğer hastalığı olarak bilinir. Hepatit B hastalığı hepatit B yani HBV ile oluşum gösterir. Hepatit B hastalığı akut ya da kronik olarak belirti gösterir. Hepatit B hastalığı olan kişi hepatit B virüsü ile enfekte olduktan sonra akut hepatit B enfeksiyonu kendini gösterir. Akut hepatit B virüsü enfeksiyonu 6 aydan daha uzun devam ederse bu hastalık kronik bir hâl almış olacaktır. Kronik hâl alan hepatit B enfeksiyonu ömür boyu devam ederek bu hastalığa yakalanan kişiye sürekli rahatsızlık verecektir. Hepatit B virüsünden kurtulmanın en önemli yolu hepatit B aşısı olmaktır.

Hepatit B aşısı, genel olarak 3 doz şeklinde uygulanmaktadır. İlk doz uygulandıktan sonra ikinci doz doz dört hafta sonrasında, üçüncü doz ise ikinci söz uygulandıktan 5 ay sonra yapılır. Hepatit b aşısının riskleri de vardır. İşte burada hepatit b aşısı sonrası aşı uygulanan kişilerde birkaç gün aşının uygulandığı yerde şiddetli ağrı hissedilebilir. Bunun yanı sıra bazı kişilerde yüksek ateş de kendini gösterir. Aşı uygulaması yapılan kişilerde çok az sıklıkta olda da ciddi alerjik reaksiyonlar kendini gösterebilir.

Hepatit B Aşısı Sonrası Yan Etkileri Nelerdir?
Hepatit b aşısı sonrası bütün bu belirtilerin yanı sıra teşhis edilemeyen birçok hastalık kendini gösterecektir. Bundan dolayıdır ki herkesin hepatit b aşısı olmasına gerek duyulmaz. Genel olarak aşı yapılması uygun görülen kişiler tıp elemanları, kan bankası çalışanları, sıklıkla kan nakli olan kişiler, böbrek rehabilitasyonu ihtiyacı olan kişiler, uyuşturucu bağımlısı olan kişiler, ailesinde hepatit b taşıyıcısı olan kişiler hepatit b aşısı olmalıdır.
" } ] }