{ "title": "Hepatit B Aşısı Kaç Yıl Korur", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-B-Asisi-Kac-Yil-Korur-19189.jpg", "date": "19.01.2024 12:08:43", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Hepatit B Aşısı Kaç Yıl Korur, genellikle hepatit B hastalıkları riski taşıyanlar ve hepatit B hastası olanlar için yapılan bir aşıdır. Günümüzde yapılan son araştırmalara göre dünya çapında yaşayan insanların her üç kişiden birisinde hepatit B hastalığı tespit edilmiştir. Fakat pek çok kişi hepatit B hastası olduğunun bile farkında değildir. Hepatit B hastalığı çoğunlukla kalabalık hastane ortamlarında ya da askeriye gibi ortamlarda, kalabalıklaşan nüfus artışının fazla olduğu ortamlarda bulunan insanlarda etkisini göstermektedir. Hepatit B hastalığı özellikle kolaylıkla bulaşabilen bir hastalık olmasından dolayı yayılma etkisi oldukça sık olan bir hastalıktır. Bu nedenle risk altında olan kişiler mutlaka bu hastalık bulaşmadan önce hepatit B aşılarını yaptırmaları büyük önem taşımaktadır.

Hepatit B hastalığı hiç hafife alınmayacak kadar önemli olan bir hastalıktır. Özellikle hepatit B hastalığı karaciğere sızarak burada iltihaplanmaya, sindirim sisteminde iltihaplanmaya neden olan bir hastalıktır. Hepatit B virüsü karaciğerin iltihaplanmasına neden olarak, bu iltihaplanma sonrasında karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri hastalığına yol açabilmektedir. Karaciğere yerleşen hepatit B virüsü kolaylıkla çoğalabildiği için hastalık oldukça kısa bir süre zarfında ilerler. Bundan dolayı karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri gibi çok ciddi hastalıkların ardı ardına yaşanmasına neden olmaktadır.

Hepatit B Aşısı Vurulduktan Sonra Yaklaşık Kaç Yıl Koruma Sağlar

Uzmanların yaptığı araştırmalar sonucunda hepatit B aşısı yaptıran kişiler yaklaşık olarak 15 yıl bu aşının koruması altında kalırlar. Daha sonrasında hepatit B aşısının koruması azalmaktadır. Hepatit B aşısı genellikle şüphe duyulduğunda ya da bu hastalık bulaştığı zaman yapılması gerekli olan bir aşıdır. Eğer hepatit B aşısı 6 ay içinde yapılmazsa akut virüs halinde olan hepatit virüsü yerleşerek kronik virüs şeklini alabilmektedir. Özellikle hepatit virüsü vücuda yerleşerek kronik virüs şeklini almışsa kişinin bütün hayatı boyunca ilerleyerek siroz kanseri hastalığına yakalanmasına sebep olmaktadır.

Çocuklarda hepatit B virüsü yetişkin kişilere göre çok daha hızlı bir şekilde kronik virüs şeklini almaktadır. Hepatit B aşısını aile hekimlerinde, sağlık ocaklarında ya da hastanelerde yaptırabilirsiniz. Hepatit B aşısı uygulandıktan sonra bebeklerde %100 koruma sağlarken, yetişkinlerde ise %90 koruma sağlamaktadır. Ayrıca hepatit B aşısı oldukça etkili ve güvenli olan bir aşıdır. Bu aşı özellikle karaciğer kanseri hastalığına yakalanma hususunda bir koruyucu görevi görmektedir. Hatta bütün karaciğerde oluşabilecek hastalıklara karşı kişiyi korur. Çünkü yaygın olan karaciğer kanserine karşı hepatit B aşısı kişiyi %80 bu hastalıktan korumaktadır. Hepatit B aşısı insanlara 3 ayrı doz şeklinde uygulanmaktadır, yapılan bu dozlar kişiyi hepatit B hastalığına karşı 12 ile 15 yıl arasında tam bir koruma sağlamaktadır.
" } ] }