{ "title": "Hepatit A Aşısı", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hepatit-A-Asisi-91514.jpg", "date": "21.01.2024 16:40:17", "author": "Ebru", "article": [ { "article": "Hepatit A aşısı, Hepatit A adı verilmiş olan ve büyük bir derecede diğer bir ifadeyle büyük bir oranda bulaşıcı bir niteliğe sahip olan önemli ve ciddi bir hastalığa karşı önlem alma amaçlı olarak yapılan bir aşı türüdür. Hepatit A aşısı adı verilen bu önemli aşı, gıda alanında çalışan aşçılara veya diğer personellere, sağlık alanında çalışan kişilere, anaokullarında veya kreşlerde olan çocuklara, öğretmenlere ve diğer personellere yapılması daha gerekli görülen bir aşı türü olmasının yanı sıra bulaşıcı bir virüse karşı savaşmaktadır. Bu ciddi ve önemli hastalık, tıp dilinde \"Hepatit A\"ismi ile bilinmekte olup, halk arasında veya diğer bir adıyla toplum içinde sarılık ismi ile bilinmektedir.

Genellikle, gün içinde tüketmekte olduğumuz gıdalar aracılığı ile bulaşan bir hastalık olan Hepatit A hastalığı, bazen hiçbir belirti göstermemekte ve çocuklarda daha sık görülmektedir. Hepatit A hastalığının tükettiğimiz gıdalar aracılığı ile bulaşmasının yanı sıra su aracılığı ile de bulaştığı görülmektedir. Tuvaletini yaptıktan sonra elini yıkamayan veya benzer şekilde gün içinde ellerini sık sık yıkamayan çocuklarda riskli bir durum görülmekte olup su ile iyice yıkanmamış olan gıdaları tüketmek de riskli bir durum oluşturabilmektedir. Tüm bu durumların dışında, kalabalık olduğu için okullar da riskli ortamlar arasındadır. Hepatit A aşısı, okullardaki ve özellikle kreşlerdeki küçük çocuklara yapılmalıdır. Kalabalık ortamlarda bulunmakta olan diğer kişiler de orta risk barındıran gruba dahildir. Tekrar etmeyen bir hastalık olan Hepatit A hastalığı, virüse karşı ciddi anlamda savaşan ve sonuçları kanıtlanmış Hepatit A aşısı sayesinde kurtulması güç olmayan hastalık grubuna girmektedir.

Dışkı aracılığı ile vücuttan atılan Hepatit A hastalığı, kolay bulaşan bir virüs veya diğer bir şekilde enfeksiyon olmakta olup hijyenin barınmadığı ortamlarda daha kolay yayılma ve bulaşma imkânı bulmaktadır. Bu nedenle, özellikle çocuklarda ellerin temizliğine çok dikkat edilmeli, yıkanmamış bir şekilde olan meyveler, sebzeler veya genel anlamda gıdalar tüketilmemelidir. Ayrıca, çocukların tuvaletlerini yaptıktan sonra el yıkamayı bir alışkanlık haline getirmesi gerekmektedir. Tüm bunların dışında, Hepatit A hastalığından ancak Hepatit A aşısı sayesinde gerçek anlamda korunma şansı yakalanmaktadır. Hepatit A aşısı, tüm sağlık kurumları veya merkezlerinde yapılabilmekte olup aşının yapılma tarihinin üzerinden 15 gün geçince kişiyi korumaya başlamaktadır. Bebekler için ilk olarak 18. Ayda yapılmakta olup ikinci dozu 2 yaşındayken yapılmaktadır. Aynı şekilde yetişkin kişiler de iki defa Hepatit A aşısı olmalıdır.

Hepatit A Virüsünün Çocuklarda Görülmekte Olan Belirtileri Nelerdir?

Hepatit A hastalığına sahip olan kişilerde çeşitli belirtiler görülmektedir. Ancak bazı durumlarda bu hastalığın belirtisiz ve sinsi bir şekilde ilerlediği de görülmektedir. Ayrıca, tüm bu belirtilerden bir tanesi bile görülüyorsa durum önemli olmakta olup bazen birden fazlası da görülebilmektedir. Hastalığa sahip olan kişinin yaşı ile hastalığın ağır bir ilerleme süreci kaydetmesi arasında bir doğru orantı bulunmaktadır. Hepatit A hastalığı, genellikle 2-6 veya 3-6 hafta arasında bir süre vücutta barınmaktadır. Ancak bazı durumlarda hastalığın daha uzun sürdüğü de görülmektedir.
" } ] }