{ "title": "Hamilelikte Hepatit B Aşısı", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Hamilelikte-Hepatit-B-Asisi-72442.jpg", "date": "20.01.2024 05:43:59", "author": "Melis Kılıç", "article": [ { "article": "Hamilelikte Hepatit B Aşısı; Hepatit B hastalığı cinsel ilişki yolu ile veya kan yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Cinsel ilişki ve kan dışında bulaşma yollarından en önemlisi ise doğumdur. Hepatit B hastalığına sahip bir bayanın doğumu sırasında bebek ile kanlarının karışması ile bebeğine de bu hastalık bulaşabilmektedir. Emzirme ile de çocuğa geçebilmektedir.

Hastalık bulaştıktan sonra 1.5-6 ay arasında değişen hastalığın kuluçka süresi bulunmaktadır. Hastalığın kuluçka döneminde herhangi bir belirti görülmez ancak yaklaşık 6 ay sonra faal belirtiler ortaya çıkmaya başlar.

Hamilelik döneminde rutin olarak yapılan hepatit B testlerinde HBsAg pozitif ve Anti-HBs testi negatif ise anne taşıyıcı durumdadır. HBeAg testinin pozitif olması hastalığın bebeğe geçebileceğini gösterir. Taşıyıcı annelerin bebeklerine doğumun ilk 12 saat içerisinde hepatit B immunglobulin ile hepatit B aşısı yapılması gerekmektedir. Hepatit B aşısı inaktive yani ölü bir aşıdır. Bu nedenle hamilelikte hepatit B aşısı yapılmasının ne anneye ne de bebeğe zararı yoktur.

Hamilelikle Hepatit B Aşısı Yapılır mı?

Hamilelikte hepatit B aşısı, canlı virüs bulunduran bir aşı türü değildir. Virüsle alakası bulunmayan bazı antijen ve antikorları içermektedir. Bu yüzden hamilelikte hepatit B aşısı uygulanmasının hiçbir riski bulunmamaktadır. Hamilelikte hepatit B aşısı \"HBsAg antijeni\" içermektedir. Yani gebe olan bayanda ve bebekte enfeksiyon yani hepatit B oluşumuna neden olmaz.

Kimlere Hamilelikte Hepatit B Aşısı Yapılır?
Özellikle yukarıdaki durumlarla karşılaşmış olan bayanlarda hepatit B hastalığı oluşması riski oldukça yüksektir. Bu nedenle mutlaka bu bayanlara hamilelikte hepatit B aşısı vurulması gerekmektedir.

Normalde hamilelikte hepatit B aşısı her bayana uygulanması gereken bir aşı türü değildir. Daha önce hepatit B aşısı vurulmamış ve hepatit B virüsü ile rastlaşmamış, bağışıklık sistemine girmemiş bayanların, hamilelikle birlikte hepatit B virüsü kapma olasılığı yükselmektedir. Bu açıdan dikkatli olunmalıdır. Özellikle yukarıda bahsettiğimiz özelliklere sahip bireylere veya hepatit B hastalığına yakalanan bir tanıdığı olan bayanlara isteği doğrultusunda hamilelikte hepatit B aşısı vurulması gerekebilir. Gebelik esnasında hepatit B virüsüne yakalanma riski yükselen bayanların, hepatit B virüsü ile karşılaşmaları sonucunda bu virüs bebeğe geçebilir ve bebek doğuştan hepatit B hastası olarak dünyaya gelebilir. Bu da bebeğin hayatını tehlikeye atabilir.
" } ] }