{ "title": "Çocuklarda Hepatit A", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Cocuklarda-Hepatit-A-61573.jpg", "date": "21.01.2024 12:32:07", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Çocuklarda Hepatit A, Karaciğer sorunlarından olan Hepatit A, oral yolla bulaşır. Hastalık bulaştıktan sonra hasta taşıyıcı olarak diğer insanlara da bulaştırabilir. Bulaşmayı sağlayan enfeksiyonlardır. Özellikle bebekler olmak üzere çocuklarda hepatit A; halk arasında Sarılık olarak bilinen hastalık olup, tuvalet temizliğinin yeterince yapılmaması, içme sularına kanalizasyon sularının karışması ve enfeksiyon ile temas eden besinlerin tüketilmesi ile vücuda girer. Hastalık kimi bölgelerde salgın olarak faaliyet gösterebilir.

Çocuklarda Hepatit A, kendini pek fark ettirmez. Diğer hepatit kategorilerinde olduğu gibi yorgunluk, bitkinlik, idrar koyu renk, aşırı kaşıntı, dışkıda renk açıklığı, mide bulantısı, ishal, kusma gibi görünür. Bununla birlikte deride ve gözlerde sararma görülür. Sararmanın nedeni ise; alyuvarların dalakta yıkıldıktan sonra ortaya çıkan boyar madde özellikli bilirubinin sorunlu olan karaciğer tarafından süzülememesinden kaynaklanır.

Hangi çocuklar potansiyel hepatit A hastasıdır?

Hastalık için yeterince önlem alınmadığından Hepatit B ve daha ileri safhalara geçebileceği unutulmamalıdır. Kreşler, sağlıksız yaşam koşulları, genetik yatkınlık, nemli ortamlar, temizlik alışkanlığının yeterince iyi verilmemesi, hastaneler, sık seyahat edenler, genel tuvaletler, başkasına ait özel eşyanın kullanımı çocuklarda hepatit A oluşmasına neden olabilir.

Çocukların hepatit A'dan korunmak için yapılması gerekenler

" } ] }