{ "title": "Bebeklerde Hepatit B Aşısı", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Bebeklerde-Hepatit-B-Asisi-59913.png", "date": "21.01.2024 17:13:47", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Bebeklerde hepatit b aşısı, bebekler bağışıklık sistemi zayıf olan varlıklar oldukları için yapılan bazı uygulamalar ile bağışıklık sisteminin güçlendirerek dışarıda bulunan olumsuz etkilerden korunması sağlanır. Bu süreç içerisinde Hepatit B hastalığına yakalanmamaları için gerekli aşı uygulaması uygulanır. Hepatit karaciğer hastalıklarından bir tanesidir. Bebekler doğduğu zaman ilk olarak hepatit b aşısı uygulaması yapılır. Bu hastalık ile karaciğere giren virüslerin çoğalması sonucu vücudun bunlar ile savaşmasına rağmen Karaciğer hastalıkları, kanser veya karaciğer yetmezliği gibi problemlerin önüne geçmek için hepatit b aşısı uygulanmaktadır. Bebeklerde Hepatit B aşısının birçok önemi bulunmaktadır. Bu virüs bebeklerin vücuduna girdiği zaman belirli bir süre sessiz şekilde çoğalma gösterirken ilerleyen süreçler içerisinde Bağışıklık sisteminin tepki göstermemesi sonucu çoğalarak önü alınmaz bir duruma neden olur.

Beklerde hepatit b aşısı uygulaması

Bu süreç içerisinde bebek yeni doğduğu zaman uygulanan hepatit b aşısı içerisinde ölü Hepatit B virüsü bulunmaktadır. Vücuda girdiği zaman ilerleyen süreç içerisinde Bağışıklık sisteminin güçlenmesiyle vücudun Hepatit B virüsü ile savaşması sağlanır. Tek doz uygulama yapılırken; dozun bölünerek uygulandığı belirtilmektedir. Bebek doğar doğmaz hastanede uygulanan ilk hepatit b aşısı ile aradan bir ay zaman geçtikten sonra ikinci doz uygulaması gerçekleştirilir. Yaklaşık olarak bebek altı aylık olduğu zaman son doz uygulaması gerçekleştirilir.

Bebeklerde hepatit b aşısı sonrası ve oluşturduğu etkiler
Bebeklerde hepatit b aşısı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler

Bu süreç içerisinde Hepatit B aşısının gerçekleştirilmesi için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Özellikleri Prematüre bebeklerde ve kilosu 2 kilonun altında bulunan bebeklerde kesinlikle Hepatit B aşısının uygulanması zarar teşkil eder. Bebeklerde hepatit b aşısı kilosu 2 kilonun üzerinde olan bebeklere uygulanırken; bu kilonun altında bulunan bebeklerde kilo alımı takip edilerek, 2 kilonun üzerine çıktığı durumlarda aşı uygulaması gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra bebeği uygulanan Hepatit B aşısında bebekte oluşan yan etkilerin olması halinde doktor ile görüşerek diğer dozların uygulanmaması için doktorla irtibat halinde olunması gerekir. Özellikle vücudu reaksiyon gösteren bebeklere diğer dozlar sakınca teşkil edebilir.
" } ] }