{ "title": "Alkolik Hepatit", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Alkolik-Hepatit-78496.jpg", "date": "20.01.2024 02:58:01", "author": "Bahar Binici", "article": [ { "article": "Alkolik Hepatit, uzun süre alkol alınmasından dolayı ortaya çıkan bir hastalıktır. Karaciğerde alkol alımından dolayı başlayan zehirli kimyasallar nedbe oluşturur. Oluşan nedbeler de karaciğerde alkolik hepatite yol açar.

Alkolik Hepatit Belirtileri Nelerdir?
Alkolik Hepatitte Gelişebilecek Komplikasyonlar

Portal damarlarda kan basıncının artması: Dalak, bağırsak ve pankreastan gelen kanın büyük damarlar tarafından karaciğere taşınırken karaciğerlerdeki dolaşımın yavaşlaması ile kanın damarlara geri dönesi sonucunda oluşur.

Varisler: Alkolik hepatitte portal damar yolunun tıkanmasıyla ve bağırsakta oluşabilecek olan kanamalar hayati tehlike oluşturmaktadır.

Sıvı Tutulumu: Alkolik hepatit karın boşluğunda sıvı birikmesi ile sıvı iltihabı oluşturabilir.

Morarma ve Kanama: Alkolik hepatitte kanın pıhtılaşmasına neden olan proteinleri engellediği için kanama ve morarma görülmesi yüksektir.

Alkolik Hepatit Tanısı: Öncelikle Alkolik hepatit tanısı için doktor tarafından istenen bazı testler yaptırılır. Bunlar Tam kan sayımı, karaciğer fonksiyon testi, bt taraması ve karaciğer ultrasonudur. Bazı durumlarda karaciğerden parça alınması da gerekebilir.

Alkolik Hepatit Tedavisi: Öncelikle tedaviye başlanmadan önce hasta alkolü bırakmalıdır. Bu hastalık alkol bırakılması ile iyileşebilir. Eğer hastalık daha hasarlı ve ciddi ise karaciğer nakline kadara gider. Hastalığın karaciğer iltihabını azaltan ilaçlarda kullanılabilir.
" } ] }