{ "title": "Akut Hepatit B", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Akut-Hepatit-B-41769.jpg", "date": "21.01.2024 22:40:02", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Akut Hepatit B, toplum içinde sık görülen hastalıktır. Özellikle erkeklerde daha çok görülür. 100 kişiden 15'inde akut hepatit B hastalığı görülmektedir. Akut hepatit bütün hepatit virüslerin genel adıdır. Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C, gibi birçok virüsün karaciğere yerleşip çoğalması ile iltihap oluşturmasına verilen isimdir. Akut hepatit B karaciğere ciddi zarar verecek kadar kötü virüstür. Karaciğerin sağlığını etkiler ve yıpranmasına, görevini yerine getirememesine neden olur.

Akut hepatit B idrar yolu ile dışarı atılabilen virüs olduğu için tedavisi kolaydır. Bu nedenle erken tedavi yapılması çok önemlidir. 2 ay düzenli ilaç tedavisi ile vücuttan atılır. Tedaviye geç kalınması kanser ve bağırsak kanser riskine yol açabilir. Akut hepatit B virüsü kronik hastalık olduğu için ömür boyu kalıcı hastalık oluşturabilir. Düzenli yapılan hepatit aşısı akut hepatit ve başka hepatit hastalığın oluşmasına engel olur ve hastalığa yakalanmama riski için koruma oluşturur. Kan kusma ve idrarda kan gelme gibi birçok sağlık belirtisi oluştuğunda geç kalınmadan doktor kontrolü sağlanmalıdır.

Akut hepatit B sağlık belirtileri nelerdir?
Akut hepatit B neden olur?
Akut hepatit B tedavisi nasıl yapılır?

Kişiye doktor kontrolü ile kan tahlili ve bağırsak tahlili yapılır. Evde dinlenilmesi ve dengeli, düzenli beslenilmesi önerilir. Bol sıvı alınması sağlanır. Karaciğere test yapılır. İnterferon ilaç kullanılarak karaciğerde oluşan iltihabın azaltılması sağlanır. Enjeksiyon ile vücuda ilaç verilir. Lamivodine ve İnterferon ilaç kullanımına devam edilir. 2 ay tedavi ile hastalığın dışkı ile atılması sağlanır.

" } ] }