{ "title": "Akut Hepatit A", "image": "https://www.hepatithastaligi.gen.tr/images/Akut-Hepatit-A-35492.jpg", "date": "20.01.2024 00:52:20", "author": "İbrahim", "article": [ { "article": "Akut Hepatit A karaciğere alınan ve karaciğerde iltihaplanmalara yol açan hastalığa denir. Karaciğerin bizim için ne kadar hayati bir organ olduğunu düşünürsek bu virüslerin ne kadar tehlikeli olduğunu anlayabiliriz. Kanımıza karışan herhangi bir başka kan ve başka insanlardan bulaşan virüsler karaciğerimizi yıpratmaktadır. Bu yıpranmalar sonucu oluşan iltihaplanma akut hepatit virüsü olarak adlandırılır.

Akut hepatit A virüsnüne sebep olan bazı nedenler

Akut hepatit A diğer hepatit virüslerine olasılıkla iyileşme süreci daha kısadır. Bunun yanında diğerlerine göre daha çok yaygındır. Genellikle hijyen ve temizliğin olmadığı ortamlarda daha çok bulunmaktadır. Erken teşhis konduğunda ve tedaviye başlandığı zaman maksimum 2 ayda vücuttan temizlenmektedir. Vücuttan idrar yoluyla atılmaktadır.

Akut hepatit A nasıl bulaşır?

İnsana başka bir insanla kan yoluyla veya oral yolla ilişkiye girilmesi sonucu bulaşabilmektedir. Eğer kişisel temizliğimize önem vermiyorsak veya yetersiz temizlik yapıyorsak bu hastalığa yakalanabilme olasılığımız yüksektir. Akut hepatit A hastalığı olan birinin içtiği sudan içmişsek, dışkısına dokunduysak bu hastalığa yakalanmamız kaçınılmaz bir hal almaktadır.

Akut hepatit A belirtileri nelerdir?

6 yaşın altındaki çocuklarda bu hastalığın teşhis etmek biraz zordur. Yaş ilerledikçe belirtileri ve riskleri artmaktadır. Yetişkin insanlarda ilk başta sarılık, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık ve idrarda koyuluk gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.

Akut hepatit A tedavisi nasıl yapılır?

Akut hepatit A hastalığının belli bir tedavisi yoktur. Hastalığın ilk evrelerinde insanlarda iştahsızlık meydana gelmektedir. Bundan dolayı sindirimi koay olan besinlerden meyve suyu, süt, çay ve çorba gibi yiyecekler tüketmeleri önerilir. Akut hepatit A için belli başlı bir ilaç yoktur.
" } ] }